In het kort
- Een botsing tussen de MV Stena Immaculate en het containerschip Solong heeft geleid tot een olielek in de Noordzee.
- Natuurdeskundigen waarschuwen voor ernstige schade aan habitats en zeevogels, waaronder de grootste jan-van-gent kolonie van Engeland.
- Reddingsoperaties worden gecoördineerd door de Britse kustwacht, met inzet van helikopters, reddingsboten en brandbestrijdingsschepen.
Een botsing tussen de Amerikaanse tanker MV Stena Immaculate en het containerschip Solong heeft geleid tot een olielek in de Noordzee. Het managementbedrijf Crowley bevestigde dat een ladingtank van de Stena Immaculate scheurde, waardoor vliegtuigbrandstof in het water terechtkwam.
Natuurdeskundigen, zoals Dave O’Hara van de The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), maken zich zorgen over de impact op de lokale fauna. “Olievervuiling kan ernstige schade toebrengen aan habitats en dodelijk zijn voor zeevogels”, vertelt hij aan Metro UK. De RSPB benadrukt het belang van de bescherming van de internationaal belangrijke zeevogelpopulaties aan de oostkust, waaronder de grootste jan-van-gent kolonie van Engeland bij Bempton Cliffs, slechts 80 kilometer verderop.
Reddingsoperaties in volle gang
De Britse kustwacht coördineert de reactie op de vervuiling. Reddingsoperaties worden uitgevoerd met helikopters, reddingsboten, vliegtuigen en nabijgelegen schepen met brandbestrijdingscapaciteit. De precieze omvang van de schade is nog onduidelijk, maar er zijn al 32 slachtoffers gemeld.
Milieueffecten van vliegtuigbrandstof
Het is nog onduidelijk wat de exacte gevolgen zijn van de gelekte vliegtuigbrandstof. Onderzoek van Metro UK toont aan dat dit type brandstof, bekend als ‘A-1’, op water drijft. Verschillende soorten brandstof vormen echter een aanzienlijke bedreiging voor het milieu wanneer ze in grote hoeveelheden worden gemorst. Wilde dieren kunnen gewond raken en lokale ecosystemen kunnen ernstig beschadigd worden.
De afbraaktijd van olie in water varieert sterk, afhankelijk van factoren zoals weersomstandigheden, oceaantemperatuur en getijden. Dit kan variëren van dagen tot tientallen jaren.
Eerdere incidenten en bezorgdheid
Dit incident volgt op andere recente olielekken in het Verenigd Koninkrijk. In februari vervuilde een diesellek de rivier de Wandle in Londen en in maart lekte oliehoudend water in de haven van Poole, een gebied van bijzonder wetenschappelijk belang.
Greenpeace UK waarschuwt voor voorbarige conclusies over de milieuschade.