Left Right
scrollTop top

Om de 4,5 seconden sterft iemand door ongezonde lucht en daarmee is er weer geen beterschap


Om de 4,5 seconden sterft iemand door ongezonde lucht en daarmee is er weer geen beterschap

Wereldwijd 7 miljoen mensen per jaar, ofwel 800 mensen per uur of één iemand om de 4,5 seconden die dood gaat door ongezonde lucht in te ademen. De cijfers zijn hallucinant, maar ook logisch. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ademt namelijk meer dan 90% van de mensen op aarde vervuilde lucht in.

De deprimerende cijfers komen van een grootschalig onderzoek sinds 2016. Daarvoor volgt de WHO de situatie op in meer dan 4.300 steden in 108 landen. Nooit werd de situatie in zoveel landen op de voet gevolgd, maar dat zorgt jammer genoeg nog altijd niet voor beterschap.

Fijn stof in de lucht die we inademen, dringt diep door tot in de longen en het cadiovasculair systeem. Daar kan het zorgen voor infecties, hartziektes, longkanker en vele andere, vaak dodelijke aandoeningen. Die vervuilde buitenlucht alleen al zorgt jaarlijks voor meer dan 4 miljoen doden, vaak in grote steden waar veel vervuilende auto’s rijden.

Geen degelijke verwarming of kookfornuis

Maar ook binnenshuis ademen miljarden mensen ongezonde lucht in. Drie miljard mensen, ofwel 40 procent van de wereldbevolking, heeft thuis geen degelijke verwarming of kookfornuis om eten op klaar te maken.

Daardoor zoeken ze hun toevlucht tot zwaar vervuilende methodes. Op die manier sterven jaarlijks nog een 3 miljoen mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen. Zo’n situaties komen ook vaak voor in verarmde gebieden in Oost-Europa.

Goede initiatieven, maar geen vooruitgang

In vergelijking met gelijkaardige studies in het verleden ziet de WHO weinig vooruitgang, al is het moeilijk vergelijken omdat er vroeger veel minder informatie beschikbaar was.

Toch ziet de organisatie ook positieve zaken. Er ontstaan de laatste jaren steeds meer lokale initiatieven om luchtvervuiling tegen te gaan. Zo wil Mexico City tegen 2025 dieselauto’s voor particulieren verbieden en is er in India een initiatief om huizen aan te sluiten op het vee properdere LPG.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539