Om deze vijf redenen sla je het ontbijt best niet over

Om deze vijf redenen sla je het ontbijt best niet over

Dat het ontbijt eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag is, durven veel mensen weleens in de wind slaan. Een beetje langer slapen, wat langer onder een warme douche staan of gewoon geen tijd: er zijn zoveel excuses om niet te ontbijten. Maar toch zou je er beter wat tijd voor vrijmaken, al is het maar vijf minuutjes. Hier zijn vijf redenen waarom!

1. Meer energie en betere concentratie als je hebt ontbeten

Als je een nacht hebt geslapen, heeft je lichaam al even geen voedingsstoffen meer binnengekregen. Ontbijten zorgt er net voor dat je je energiepeil aanvult zodat je er weer tegenaan kunt. Plus: je hersenen hebben nu eenmaal voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren, waardoor je je ook beter zal kunnen concentreren. Bovendien zal je minder prikkelbaar zijn.

2. Beter geheugen

Door een energierijk ontbijt te nemen (zoals havermout bijvoorbeeld), geef je een boost aan je kortetermijngeheugen. Da’s bewezen in een studie bij 320 tieners tussen 13 en 20 jaar.

3. Beter voor je darmen

Ontbijten is natuurlijk ook extreem goed voor een gezonde stoelgang. Het zorgt ervoor dat je darmen in werking treden en goed blijven functioneren.

4. Niet ontbijten = verdikken

Het ontbijt overslaan om calorieën te besparen? Niet doen, want het werkt averechts. Je hebt niet alleen meer kans om te beginnen snoepen, maar er zit nog meer achter. Door niet te ontbijten, komt je lichaam in een soort van ‘verhongeringsfase’ waardoor je al het eten dat nog in je maag zit, omzet in vet. Hierdoor krijg je zelfs nog meer honger.

5. Minder kans op ontstekingen en hartziekten

Als je pas rond de middag voor de eerste keer eet, pieken je insuline- en glucosewaarden en andere stoffen in je bloed die wijzen op ontstekingen. Da’s bewezen tijdens een onderzoek aan de universiteit van het Duitse Hohenheim. Daarnaast heb je ook meer kans op hartziekten. Niet ontbijten kan namelijk leiden tot zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk, hoge cholesterol en da’s allemaal extreem slecht voor het hart. Ontbijten is dus de boodschap!

Gesponsorde artikelen