Oma mag van gasbedrijf niet meer naar de supermarkt

Oma mag van gasbedrijf niet meer naar de supermarkt

Een rechtbank heeft een vrouw een verbod opgelegd voor een gebied van meer dan 800 vierkante kilometer. Vera Scroggins is een uitgesproken tegenstander van fracking. Een gasbedrijf uit Pennsylvania won een rechtszaak waardoor de vrouw niet meer in de buurt van hun booractiviteiten mag verschijnen.

Het Chinese restaurant waar ze met haar kleinkinderen gaat eten, het ziekenhuis in de buurt, de supermarkt waar ze winkelt, het lokale bowlingcentrum,… Op al deze plaatsen mag Vera Scroggins geen voet meer zetten. Toch niet als ze geen boete of arrestatie wil riskeren. Cabot Oil & Gas Corporation is er in de buurt aan het boren naar natuurlijke gassen, een omstreden techniek die fracking wordt genoemd. Scroggins protesteert tegen bedrijven die aan dit soort gasboringen doen, maar ze heeft dat naar eigen zeggen altijd heel vreedzaam gedaan. Zo heeft ze Yoko Ono ooit meegenomen naar een site waar aan fracking wordt gedaan.

YouTube

Scroggins verhuisde twintig jaar geleden van New York naar Pennsylvania. Intussen is ze grootmoeder en steekt ze al haar tijd in protest tegen fracking. Ze publiceerde al meer dan 500 video’s op YouTube.

“Ze hadden me evengoed een enkelband met GPS kunnen opdringen zodat ze me overal kunnen volgen”, zegt ze in The Guardian. “Ik voel me net als een gedetineerde.” Scroggins is niet de eerste vrouw die een zaak verliest tegen de machtige frackingbedrijven in de VS, maar haar verhaal is zeker één van de opvallendste. Ze besefte vijf jaar geleden wel dat ze aan een hopeloze strijd begon, maar Scroggins wou er alles aan doen om fracking te stoppen. Die ongelijke strijd kon niet symbolischer worden uitgebeeld in de rechtbank: Scroggins vertegenwoordigde zichzelf, terwijl Cabot met vier advocaten en negen getuigen op het appel verscheen.

Zonder kaart

Scroggins heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechter en heeft deze keer een advocaat onder de arm genomen om de extreme uitspraak aan te vechten. De rechtbank heeft Cabot niet eens gevraagd om alle booractiviteiten in kaart te brengen, zodat Scroggins zou weten waar ze niet mag rondlopen. De vrouw moet het dus in principe allemaal zelf uitzoeken. Vooral in de landelijke gebieden in het noordoosten van Pennsylvania wordt door Cabot aan fracking gedaan. “Wanneer ik nu ergens op bezoek ga, moet ik iedere keer vragen of Cabot er actief is.”

Cabot gaf niet veel commentaar over de uitspraak. Het bedrijf geeft wel toe dat Scroggins geen extreme dingen heeft gedaan, maar ze drong wel binnen op hun terrein. Blogger Tom Shepstone liet namens Cabot wel verstaan dat het een belangrijke overwinning is. “Deze vrouw is vooral een indringer in de ziel van de gemeenschap, omdat ze de mensen niet gerust laat.”

Je zou denken dat Scroggins op sympathie kan rekenen, maar dat is haast niet geval. In haar buurt wonen immers veel mensen die mee profiteren van de booractiviteiten van Cabot. Voor de komst van het bedrijf had de regio het bovendien erg lastig.

(Bronnen: The Guardian/Motherjones)

Gesponsorde artikelen