Omarosa, ex-werkneemster Trump doet boekje open over president, nam gesprekken op in situation room

Omarosa, ex-werkneemster Trump doet boekje open over president, nam gesprekken op in situation room

Omarosa Manigault, een voormalig werkneemster en vertrouwelinge van de Amerikaanse president Donald Trump, komt met een boek waarin ze beweert dat de president een ‘absolute racist is’. Ze nam ook gesprekken op in de situation room, de bestbeveiligde kamer van het Witte Huis. Het Witte Huis ontkent de beschuldigingen in het boek.

Bij ons doet de naam Omarosa Manigault misschien geen belletje rinkelen, maar in de Verenigde Staten kennen ze haar gewoon als Omarosa. De vrouw is een voormalige deelneemster aan het programma The Apprentice, tijdens de jaren dat de Amerikaanse president Donald Trump daar in verscheen. Omarosa ging nadien aan de slag bij Trump in zijn communicatie-afdeling in het Witte Huis.

Het “N-woord”

Maar Omarosa kreeg eind 2017 haar ontslag, om redenen die ze belooft duidelijk te maken in haar nieuwe boek dat morgen uitkomt. Daarin beweert ze een heel aantal dingen, zoals het feit dat Trump een “absolute, losgeslagen racist is”. Omarosa zegt dat ze tapes heeft gezien van Trump tijdens de opnames van The Apprentice waarbij hij “het N-woord” gebruikte.

Omarosa’s ontslag veroorzaakte veel heisa: eerst beweerde het Witte Huis dat John F. Kelly, de chief of staff van Trump, Omarosa had ontslagen. Zij weerlegde dat, maar het Witte Huis bleef bij het originele verhaal. Vandaag kwam Omarosa met een tape, waarbij ze haar ontslaggesprek opnam. Het probleem met die opname is dat ze gemaakt is in de situation room.

De situation room

De situation room is de kamer waar de president en zijn staf crisissituaties kunnen opvolgen. Ze is goed beveiligd en heeft ook telefoonlijnen die zwaar bewaakt worden. Dat Omarosa haar telefoon, waarmee ze het gesprek opnam, in de situation room meeneemt, is dus een groot probleem. Het Witte Huis benadrukte in een reactie wel dat het niet om een veiligheidsrisico gaat, maar dat van de personeelsleden van het Witte Huis verwacht wordt dat ze hun telefoon niet meenemen in de situation room.

Maar Omarosas ontslaggesprek is niet het enige waar de administratie van Trump zich bezig mee moet houden. De beschuldigingen rond Trumps uitspraken zijn namelijk maar het tipje van de ijsberg uit Omarosas boek.Unhinged: An Insider’s Account of the Trump White House.

“Een absolute racist”

Nochtans stond Omarosa oorspronkelijk pal achter Trump, ze verdedigde zelfs diens reputatie. “Trump is raciaal maar geen racist”, zei ze daarover. Maar toen ze hoorde van diens beledigingen tijdens The Apprentice en de tape met eigen ogen zag, “bevestigde dat wat ik het meest vreesde, dat Donald Trump een bedrieger is zich heeft voorgedaan als iemand die zich wil openstellen voor een gesprek met verschillende gemeenschappe”, zegt ze nu. “Maar als hij zo praat zoals op de tape, dan bevestigt dat dat hij een absolute racist is.”

Omdat Omarosa ook zelf natuurlijk deel uitmaakte van Trumps administratie, als outreachpersoon voor de zwarte gemeenschap op een bepaald moment, nota bene, heeft ze zich geëxcuseerd. “Ik was medeverantwoordelijk voor het feit dat dit Witte Huis de natie om de tuin heeft geleid. Dat doen ze nog steeds door hoeveel hij mentaal achterstaat, hoe moeilijk het is voor hem om complexe informatie te verwerken. Hoe hij niet bezig is met sommige belangrijke beslissingen die impact hebben op ons land. Ik was daar mede verantwoordelijk voor. Dat spijt me.”

“Leugens” en “een lowlife”

Trump van zijn kant noemde Omarosa een “lowlife”. Sarah Huckabee-Sanders, de woordvoerder van Trump, zegt dat Omarosas boek “vol met leugens en valse beschuldigingen staat.” Kellyann Conway liet dan weer weten dat “Omarosa Manigault over Trumps taalgebruik liegt om publiciteit te maken voor haar boek.”

Gesponsorde artikelen