Omdat tien zo flauw is: dit zijn onze elf tips voor wie op Rock Werchter 2019 eens iets anders wil zien

Natuurlijk staat de affiche van Rock Werchter ook dit jaar weer bomvol grote namen. Die vinden hun publiek wel. En ga die vooral bekijken: P!nk is leuk, The Cure is iconisch, Tool is fantastisch en Mumford & Sons zijn een jukebox zonder weerga. Maar op zo’n affiche staan ook altijd namen die iets uitdagender zijn. Die steengoed zijn, maar toch vaak vergeten worden. Dit zijn onze elf tips. Elf, omdat tien net dat eentje te weinig was.

1. Ólafur Arnalds (Do 27/06, 16.15-17.15, The Barn)

Eerlijk: het verbaasde ons ook dat Ólafur Arnalds op de affiche stond, maar wat zijn we er blij mee! Als punker begon Arnalds onder invloed van zijn grootmoeder te luisteren naar Chopin. Hij raakte er door betoverd, maar bleef ook houden van punk en andere populaire muziek. Op de prachtplaat ‘re:member’ die hij vorig jaar uitbracht speelt bijvoorbeeld ook SOHN op een track mee. Laat je niet afschrikken, maar geniet. In eigen land is Ólafur Arnalds even populair dan zijn landgenoten Björk en Sigur Rós.

2. Richard Ashcroft (Do 27/06, 18.05-19.05, The Barn)

En dan kunnen we daarna gewoon rustig blijven staan, want Richard Ashcroft heeft zo véél hits dat het uur dat hij gekregen heeft per definitie te kort zal zijn om alles te kunnen horen wat we willen horen. Zijn soloplaten zijn altijd minstens uitstekend, maar de échte klassiekers heeft Ashcroft natuurlijk geschreven met zijn band The Verve. Het is dan ook goed nieuws dat de setlist zelfs voornamelijk uit songs uit die periode bestaat. Ashcroft zit in zo’n luxepositie dat hij de meeste van zijn sets deze zomer start met Sonnet. En dan hebben we daarna nog 55 minuten te gaan!

3. Charlotte Gainsbourg (Do 27/06, KluB C, 19.05-20.05)

Charlotte Gainsbourg was ook één van de namen die voor ons bewezen dat de affiche van deze editie best wel over wat durf beschikt. Charlotte Gainsbourg mag dan wel niet heel veel hits op zak hebben, als zangeres en muzikante is ze even eigenzinnig als actrice. Bovendien werkte ze in het verleden al samen met schoon volk als Air en Beck én durft ze in de bissen al eens Runaway van Kanye West te coveren. En dat is als je ’t ons vraagt nog altijd één van de beste nummers van de afgelopen tien jaar.

4. Kurt Vile & His Violators (Vr 28/06, 14.40-15.40, The Barn)

Het is ondertussen wel bekend: Kurt Vile heeft The War On Drugs mee opgericht. Ondertussen speelt die groep in grote arena’s en blijft Kurt Vile zijn ding doen in de clubs. Hij heeft ondertussen minstens drie meesterwerken van platen bij elkaar geschreven en is hij niet vies van een song van een minuut of tien of van een gitaarsolo meer of minder.

5. Janelle Monáe (Vr 28/06, 18.30-19.30, The Barn)

Laten we even met de deur in huis vallen: Janelle Monáe verdient wereldfaam. We hebben haar al eens aan het werk gezien en ze levert een aanstekelijke popshow op wereldniveau af. Toch is ze anno 2019 nog altijd een goed bewaard geheim onder muziekliefhebbers hoewel ze één van de beste performers van dit moment is, misschien wel dé beste. Bovendien schrijft en produceert ze haar eigen songs en sinds haar derde album ‘Dirty Computer’ (2018) doet ze dan toegankelijker dan ooit.

Ja, Janelle Monáe werkt aan de verbetering van de wereld en neen, ze doet dat niet op een hoogdravende manier, maar wel door middel van aanstekelijke en intelligente popmuziek. Ze beseft dat muziek de manier is waarop ze haar boodschap het meest effectief kan uitdragen.

6. Strand Of Oaks (Za 29/06, 14.15-15.15)

Timothy Showalter is al ongeveer anderhalve week geleden beginnen tweeten hoe blij hij is dat hij nog eens in België mag spelen. Eind mei stond hij nog in Trix en daar moest hij waarlijk een traantje wegpinken. Dat is geen komedie: België is het eerste land waar het écht goed begon te lopen met de carrière van Strand Of Oaks, met dank aan Duyster op Studio Brussel destijds. Sindsdien heeft Strand Of Oaks ook al op de eerste stek gestaan in De Afrekening. Wat je mag verwachten: rockmuziek, ergens tussen Bruce Springsteen en Neil Young in.

7. The Good, The Bad & The Queen (Za 29/06, 21.50-23.15, The Barn)

Wie is toch die rare groep die daar zo laat geprogrammeerd staat? Het gaat om het zoveelste project van Damon Albarn die door al zijn muzikale activiteiten wel een abonnement op Rock Werchter lijkt te hebben. Ons hoor je alvast niet klagen.

The Good, The Bad & The Queen vormt hij samen met de voormalig bassist van The Clash, een voormalig bandlid van The Verve, Blur en Gorillaz en Tony Allen, de legendarische voormalig drummer van Fela Kuti. Op de setlist geen klassiekers van Blur of Gorillaz, maar wel eigen nummers uit de twee platen (uit 2007 en 2018) die de groep op hun naam heeft staan. En aangezien het Damon Albarn is weten we op voorhand: dit wordt steengoed.

8. THE BLAZE (Za 29/06, 23.15-00.15, KluB C)

Toen THE BLAZE werd aangekondigd voor een show in maart in AB was deze razendsnel uitverkocht. Het zegt veel over de populariteit van de nieuwe electrosensatie uit Frankrijk. Ze zijn beide producer én regisseur en ze hebben ondertussen al op elk internationaal vermaard festival gestaan. Dé dance-act van Rock Werchter 2019.

9. Lizzo (Zo 30/06, 13.00-13.40, The Barn)

Haar debuut ‘Coz I Love You’ werd in deze eerste jaarhelft al geprezen als een perfecte popplaat. Zo ver zouden wij niet durven gaan, maar Lizzo is zeker een fenomeen. Ze houdt van zichzelf en van haar publiek, twerkt op het podium, heeft al een aantal hitjes op zak én durft al eens een…dwarsfluit bovenhalen. Of het nu echt een goede show wordt, durven we nog niet te zeggen, maar een fenomeen is het nu al.

10. De Staat (Zo 30/06, 14.00-14.40, Main Stage)

Het is de Nederlanders van De Staat gelukt: ze hebben een plekje op Rock Werchter vast. En dan nog wel op de Main Stage. Op het nieuwe album ‘Bubble Gum’ knipogen de Nederlanders naar de gabberscene en dat zal ook live te horen zijn, naast het vertrouwde gitaargeweld. De Staat is hier nog lang niet zo’n grote band als in Nederland, maar elke keer als de band hier komt optreden, komen er weer een paar fans bij. Het gaat vooruit en zolang het vooruit gaat, is het goed.

11. New Order (Zo 30/06, 21.30-22.45, The Barn)

De oudezakkenmuziek is redelijk beperkt op deze editie van Rock Werchter. Gelukkig is The Cure er nog en op de slotdag van het festival speelt New Order. Wie de setlist waar ze dezer dagen mee op tournee zijn even checkt, vindt een goede greatest hits-set mét een aantal covers van Joy Division. Wie She’s Lost Control, Shadowplay of Transmission (nog) eens live wil horen, weet waarheen.

Gesponsorde artikelen