Omikron-variant bevat mogelijk een stukje van het gewone verkoudheidsvirus

Volgens een onderzoek geleid door het Amerikaanse analysebedrijf Nference is de kans reëel dat de Omikron-variant van het coronavirus ten minste één van zijn mutaties verworven heeft door een stukje genetisch materiaal op te pikken van een andere virus, namelijk het verkoudheidsvirus. Dat meldt het persagentschap Reuters.

In meer en meer landen worden besmettingen vastgesteld met de Omikron-variant van het coronavisus. Tot op vandaag is er nog niet veel geweten over die nieuwe variant. Experts werelwijd zijn dan ook de nieuwe variant aan het onderzoeken. Daarbij zijn enkele onderzoekers al tot een opvallende conclusie gekomen: de nieuwe coronavariant bevat mogelijk een stukje van het gewone verkoudheidsvirus.

Besmettelijker

“De genetische sequentie in de Omikron-variant komt niet voor in eerdere versies van het coronavirus, maar is alomtegenwoordig in veel andere virussen, waaronder virussen die verkoudheid veroorzaken, en ook in het menselijk genoom”, klinkt het bij de onderzoekers.

“Door dit specifieke fragment in zichzelf op te nemen, kan Omicron er zichzelf “menselijker” laten uitzien, wat het zou helpen een aanval van het menselijke immuunsysteem te ontwijken”, aldus Venky Soundararajan, onderzoeker bij Nference.

Dit zou kunnen betekenen dat het virus gemakkelijker overdraagbaar is, terwijl het slechts een milde of asymptomatische ziekte veroorzaakt. Wetenschappers weten nog niet of Omikron besmettelijker is dan andere varianten, of het ernstigere ziekten veroorzaakt en of het Delta zal inhalen als de meest voorkomende variant. Het kan enkele weken duren voordat we antwoorden op deze vragen krijgen.

Nieuwe kopieën

Cellen in de longen en in het maag-darmstelsel kunnen tegelijkertijd SARS-CoV-2 en gewone verkoudheidsvirussen herbergen, zo blijkt uit eerdere studies. Een dergelijke co-infectie vormt de basis voor virale recombinatie, een proces waarbij twee verschillende virussen in dezelfde gastheercel op elkaar inwerken en kopieën van zichzelf maken, waardoor nieuwe kopieën ontstaan die genetisch materiaal van beide “ouders” bevatten.

“Deze nieuwe mutatie zou voor het eerst kunnen zijn opgetreden bij een persoon die met beide ziekteverwekkers besmet was”, aldus Soundararajan. De resultaten van het onderzoek moeten nog worden getoetst door andere wetenschappers. Een andere hypothese is dat Omikron in een dierlijke gastheer is gemuteerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) liet zaterdag nog weten dat de Omikron-variant tot op heden nog niet heeft geleid tot een dodelijk slachtoffer.

Meer
Lees meer...