Omstreden ‘seksueel’ kunstwerk staat dan toch in Parijs

Omstreden ‘seksueel’ kunstwerk staat dan toch in Parijs

Het kunstwerk ‘Domestikator’ waar veel inwoners eerst tegen waren, is er dan toch gekomen in Parijs. Het staat nu vlak voor Centre Pompidou, en veel mensen hebben hun bedenkingen erbij. Want wat stelt het nu eigenlijk voor: een onschuldige constructie of een man die de liefde bedrijft met iemand … of iets anders?

Het Louvre wilde niets te maken hebben met de omstreden rode constructie, dus nu werd Domestikator dinsdag voor het Centre Pompidou neergezet. Het kunstwerk was daarvoor al veelbesproken, maar nu komen de tongen pas echt los. Want niet alleen Parijzenaren, maar ook toeristen zijn niet gediend met wat er nu in het straatbeeld te zien is. Er valt dan ook over te discussiëren: is het nu een onschuldige constructie of stelt het een man voor die de liefde bedrijft met iemand anders? Of erger nog: met een dier?

Domestikator zou eerst deel uitmaken van een tentoonstelling in het park Jardin des Tuileries van het Louvre, maar daar stak de directeur uiteindelijk een stokje voor. Hij zei resoluut ‘nee’ tegen het beeld omdat hij vreesde voor verkeerde reacties van de bezoekers. De directeur van het Centre Pompidou daarentegen was meteen enthousiast.

Geen expliciete dingen te zien

De kunstenaar van het werk, Nederlander Joep Van Lieshout, ziet alvast niet wat het probleem is. “Het kunstwerk is onschuldig, het is een soort uit legoblokjes bestaand abstract gebouw. Je zou er eventueel ‘een man die zijn hond uitlaat’ of ‘een boer met een varken’ in kunnen zien”, legt hij uit aan NOS. Verder voegt hij eraan toe dat er geen geslachtsdelen of expliciete dingen te zien zijn. “Als ze beter hadden gekeken naar het werk, naar hoe het er uitziet en de betekenis, dan was het geen punt geweest. Bovendien hangt het Louvre vol met schilderijen van naakte mensen. En aan de buitenkant van het museum hangt een poster van een halfnaakte dame in lingerie. Dan denk ik: waar hebben we het over?”

Domestikator blijft zeker nog tot 22 oktober voor het Centre Pompidou staan. Als je er tegen dan niet meer geraakt, wordt het in maart volgend jaar ook tentoongesteld in Amsterdam.

Wat vind jij ervan?

Gesponsorde artikelen