Ondanks miljoenenpetitie komt Donald Trump toch naar UK, maar krijgt geen staatsbezoek en -banket bij de Queen

Ondanks miljoenenpetitie komt Donald Trump toch naar UK, maar krijgt geen staatsbezoek en -banket bij de Queen

Groot-Brittannië mag begin 2018 een bezoek van Amerikaans president Trump verwachten, maar een theekransje met Queen Elizabeth zit er niet meteen in, schrijft dagblad London Evening Standard. 

Het bezoek van Trump heeft veel voeten in de aarde gehad. De hele bedoening begon al in januari, toen Theresa May als eerste staatshoofd een afspraak met nieuwe president Trump wist te versieren. Ze bood hem toen een staatsbezoek inclusief audiëntie bij de Queen aan, en Trump accepteerde haar uitnodiging maar al te graag.

Helaas voor hen was dat buiten meer dan 1,3 miljoen Britten gerekend. De petitie die ze tekenden blijkt nu wel een afspraak met de koningin tegen te houden, maar het staatsbezoek komt er toch, zij het in een afgeslankte vorm: de betrokken diplomaten noemen het een ‘werkbezoek’ dat zal kaderen in een rondreis van de president waarin hij ook andere landen zal bezoeken.

‘A better welcome’

Een exacte datum werd nog niet vastgelegd, maar het bezoek komt er zeker, volgens zowel Amerikaanse als Britse bronnen. Echt gehaast om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken, lijkt Trump echter niet. Ondertussen bezocht hij wel al Duitsland, Frankrijk en zelfs België. Zou hij nerveus zijn, of heeft zijn ego een deuk gekregen door de petitie? Hij zou Theresa May gezegd hebben dat hij pas langskomt als hij ‘zich echt welkom kan voelen‘. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Gesponsorde artikelen