Left Right
scrollTop top

Ondanks zwaar protest van de Fransen geeft Macron zijn eigen vrouw toch een officiële functie


Ondanks zwaar protest van de Fransen geeft Macron zijn eigen vrouw toch een officiële functie

Ondanks felle kritiek van de bevolking heeft de Franse president Emmanuel Macron zijn vrouw Brigitte toch een officiële functie gegeven. Met officiële taken als de bestrijding van klimaatverandering en geweld tegen vrouwen en kinderen, krijgt Brigitte een rol die vergelijkbaar is met die van de Amerikaanse first lady. Ook zal de première dame optreden als verbindingsfiguur tussen het Elysée en organisaties die werken rond onder andere cultuur, onderwijs en mensen met een handicap.

De Franse president Emmanuel Macron heeft een opvallende beslissing gemaakt: zijn vrouw Brigitte krijgt een officiële functie met diplomatieke bevoegdheden. Dat meldt persbureau AFP. De plannen van Macron konden op heel wat tegenwind bij de Franse bevolking rekenen. Zo werd er een petitie opgezet tegen het first lady-statuut van Brigitte Macron. Het resultaat: meer dan 300.000 handtekeningen, maar daar stoort Macron zich blijkbaar niet aan.

Hij wil met deze maatregel naar eigen zeggen een einde maken aan de “typische Franse hypocrisie waarbij iemand een rol vervult zonder dat die persoon daarvoor officieel erkend wordt”. De medewerkers van Macron willen niet van een “officieel statuut” spreken, maar eerder van een “reeks van verplichtingen” die alleen voor Brigitte Macron gelden zolang het mandaat van president Macron loopt. “Ze vragen parlementariërs hun vrouwen niet aan te stellen als betaalde medewerker”, zei Thierry Paul Valette, initiatiefnemer van de ‘anti-first ladypetitie’. Ook de linkse beweging La France Insoumise leverde scherpe kritiek.

Geen juridisch statuut en geen salaris

Het volledige takenpakket van de première dame is te lezen in een officieel transparantiecharter op de website van Macron. De presidentsvrouw mag fluiten naar een juridisch afdwingbaar statuut met een salaris en eigen kantoor, maar haar rol is nu wel degelijk vastgelegd in een officieel kader. Brigitte zal zich inzetten voor de bestrijding van de klimaatverandering en geweld tegen vrouwen en kinderen en zal de tussenpersoon zijn voor de president en verschillende vrijwilligersorganisaties. Twee adviseurs uit het kabinet van Macron zullen haar bijstaan en ze kan ze ook gebruikmaken van de diensten van het secretariaat. Over haar activiteiten zal de première dame regelmatig verslag moeten uitbrengen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547