Wanneer komen er steunmaatregelen voor het onderwijs? Energiefactuur scholen dreigt op kap leerling te komen

De energiekosten voor scholen lopen hoog op. Het PIVA in Antwerpen spreekt bijvoorbeeld over een stijging van 20 procent. Volgens berekeningen zouden de energiekosten voor huidig schooljaar maar liefst 50 procent van het totale werkingsbudget innemen. Daardoor lopen tal van pedagogische uitstappen in het gevaar. Het onderwijs in Vlaanderen trekt aan de alarmbel.

Heel wat sectoren kregen de afgelopen weken steun vanuit de Vlaamse regering. Maar wat nu met het onderwijs? Nu de schoolpoorten weer geopend zijn en de winter alsmaar dichterbij komt, dreigen de energiekosten voor scholen door het dak te gaan.

“Bovenop de structurele onderfinanciering nemen de energiefacturen een steeds grotere hap uit de werkingsbudgetten van scholen”, klinkt het onder de schoolverenigingen.

Het Sint-Agnesinstituut in Hoboken, dat 720 leerlingen telt, spreekt bijvoorbeeld van onhoudbare kosten. De school betaalde in 2020 nog 75.000 euro voor energie, goed voor 9 procent van het totale werkingsbudget. Vorig jaar liep dat bedrag op tot 88.000 euro (11 procent) en dit jaar dreigt de totale kost al rap 130.000 euro te bedragen (17 procent), terwijl het schooljaar dan nog maar enkele maanden van start is.

Ook het RHIZO, een secundaire school in Kortrijk van 4.500 leerlingen, moet dit jaar een energiefactuur van 900.000 euro bekostigen. Dat is 21 procent van het totale werkingsbudget, waarmee scholen nog tal van ander materiaal moeten aanschaffen. Twee jaar geleden bedroeg de totale kost van het RHIZO slechts 489.467 euro (12,2 procent), bijna de helft van nu.

Leerling de ultieme dupe in het energieverhaal

Niet ouders, maar leerlingen zullen uiteindelijk de factuur voorgeschoteld krijgen. Doordat scholen moeten zoeken naar extra geld om de oplopende energiekosten te dekken, dreigen heel wat pedagogische uitstappen geschrapt te worden, vertelt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, meldt De Morgen. Ook Koen Pelleriaux van het Gemeenschapsonderwijs GO! sluit zich daarbij aan.

“Scholen willen de kosten niet op ouders en leerlingen afwentelen en ze willen in elk geval prioriteit geven aan alles wat met kwaliteitsvol onderwijs te maken heeft”, klinkt het. “Ze zullen dus eerder geneigd zijn om geplande, duurzame investeringen op de lange baan te schuiven”, zegt ook de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG). “Net zoals voor bedrijven en gezinnen moeten er ook voor schoolbesturen maatregelen komen.”

Volledige indexering op komst?

Nu dient er een volledige indexering van de werkingsmiddelen komen. Dat is nodig om te voorkomen dat scholen financieel uit elkaar vallen, menen ze. Die bedraagt momenteel 60 procent. Verder pleiten de onderwijsverstrekkers voor een verlaging van btw op elektriciteit naar 6 procent. Bovendien zouden de kosten nóg hoger oplopen indien de coronamaatregelen deze winter opnieuw verstrengd worden. Ten slotte is er ook nog vraag naar een compensatie voor energie- en grondstofintensieve opleidingen.

(as)

Meer
Lees meer...