Onderzoek bewijst: ontrouw is af te lezen in het gezicht van mannen

Onderzoek bewijst: ontrouw is af te lezen in het gezicht van mannen

Heb je altijd al gedacht dat ontrouw op het gezicht van een man geschreven staat? Je hebt gelijk! Onderzoek toonde aan dat mannen met een ‘mannelijker’ gezicht onbetrouwbaar lijken én zijn. Bij de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek was de link tussen het gezicht en het gedrag minder duidelijk.

In deze grote wereld vol wetenschappelijke studies, heeft een universiteit in Australië eindelijk gezorgd voor een onderzoek waar we ook echt iets mee zijn! Bijna 800 mensen kregen foto’s van bijna 200 mannen en vrouwen te zien. Ze moesten beoordelen hoe waarschijnlijk het was dat die zouden vreemdgaan. En wat bleek? Het is uit de gezichten van mannen af te lezen of ze vreemdgaan of niet!

Het onderzoek

Voor het onderzoek kregen bijna 800 blanke, heteroseksuele mannen en vrouwen foto’s te zien. De 189 mannen en vrouwen op die foto’s hadden vooraf al meegewerkt aan het onderzoek. Zo hadden ze al gezegd of ze ooit al vreemdgegaan waren of op de partner van iemand anders ‘gejaagd’ hadden. Bovendien waren ze al beoordeeld op aantrekkelijkheid, onbetrouwbaarheid en hoe mannelijk of vrouwelijk hun gezicht leek.

Is trouw blijven aan je partner wel nog van deze tijd?

De deelnemers moesten de foto’s een score van één tot honderd geven. Die score gaf weer hoe waarschijnlijk het volgens hen was dat de gefotografeerde mensen vreemdgegaan waren. De onderzoekers vergeleken dan de scores met de antwoorden die de mensen op de foto’s gegeven hadden op vragen over ontrouw.

Waarom gaan mannen vreemd? Het is niet voor de seks! Vrouwen doen het dan weer om deze reden.

Mannelijkere gezichten

De resultaten van die vergelijking tonen aan dat ontrouw af te lezen is uit het gezicht van mannen. Alle respondenten (dus mannen en vrouwen samen) gaven hoge ontrouw-scores aan mannen die op voorhand ook gezegd hadden dat ze echt vreemdgegaan waren. Achteraf vroegen de onderzoekers ook waarom de deelnemers die score gegeven hadden. Daaruit bleek dat de mannelijkheid van het gezicht op de foto een grote rol speelde.

Vrouwen hebben vaak door dat hun partner hen bedriegt.

Die mannelijke trekjes in het gezicht zijn onder andere een opvallende wenkbrauwboog, een harde kaaklijn en dunne lippen. Mensen zijn automatisch een beetje wantrouwig over mannen met zulke gezichtskenmerken. En dat heeft blijkbaar een evolutionair voordeel. Zo kunnen vrouwen sneller een onbetrouwbare partner spotten en herkennen mannen vlugger een mogelijke rivaal die wel eens op zijn partner zou kunnen jagen.

Met deze tien bekende mannen willen Belgische vrouwen het liefst vreemdgaan.

Bescheiden resultaten

De onderzoekers relativeren de resultaten van hun studie ook. We moeten voorzichtig blijven, want niet alle mannen die een ‘mannelijk’ gezicht hebben, gaan vreemd. Ontrouw wordt namelijk door verschillende factoren veroorzaakt, zoals sociale en culturele invloeden, persoonlijkheid van mensen, hun genen en ook wat ze in hun leven al hebben meegemaakt. Er is nog verder onderzoek nodig, waarin meer en meer diverse foto’s beoordeeld worden. Er moeten bijvoorbeeld meer oudere mensen in verschijnen, want die hebben al meer tijd gehad om vreemd te gaan.

België is één van de tien meest ontrouwe landen.

Het onderzoek zorgde ook voor een verrassing: de beoordeling over de gezichten van de vrouwen kwam niet zo duidelijk overeen met hun antwoorden als die van de mannen op de foto’s. Dat kan verschillende redenen hebben, zeggen de onderzoekers. Zo gaan vrouwen over het algemeen minder vreemd dan mannen, gebruiken ze make up die de link tussen gezichtskenmerken en gedrag doorbreekt én gaan vrouwen ook minder snel toegeven dat ze zijn vreemdgegaan of geïnteresseerd zijn geweest in iemand anders’ partner.

Deze 41 cheaters zullen het zich zeker al beklagen.

Gesponsorde artikelen