Onderzoek bevestigt: van glimlachen word je écht gelukkiger

Lachen Gelukkiger Onderzoek
Shutterstock

Dat er een miljoen redenen zijn om meer te lachen, da’s een cliché. Maar nu hebben wetenschappers die ene reden ontdekt waarom je het misschien wel zou kunnen overwegen: je wordt er écht gelukkiger van.

Heel wat mensen krijgen af en toe de opmerking dat ze beter wat meer zouden lachen. En da’s ondertussen ook wetenschappelijk bewezen. Onderzoekers van de universiteit van South Australia ontdekten namelijk dat wanneer je meer glimlacht, je ook echt gelukkiger wordt. Hun onderzoek werd gepubliceerd in Experimental Psychology, een magazine van de American Psychology Association.

Positievere emoties

Gelukkig
Pexels

De onderzoekers lieten de deelnemers aan het onderzoek een pen tussen de tanden nemen. Op die manier bewegen de spieren in het gezicht op precies dezelfde manier als wanneer die persoon zou glimlachen. Die mensen waren dus niet ‘echt’ gelukkig, maar hun hersenen vatten het wel zo op.

De wetenschappers ontdekten dat wanneer die spieren op die manier bewegen, de amygdala gestimuleerd wordt. Da’s het zogenaamde emotionele centrum van de hersenen. Wanneer dat centrum gestimuleerd wordt, komen neurotransmitters vrij, die zorgen voor positievere emoties.

Mentale gezondheid boosten

Gelukkig
Pexels

Volgens Dr. Fernando Marmolejo-Ramos, hoofdonderzoeker, expert in menselijke en artificiële cognitie en professor aan de University of South Australia, zijn de resultaten van het onderzoek baanbrekend voor de mentale gezondheid van de mens. Die kreeg door de uitbraak van de coronapandemie een serieuze deuk.

“Wanneer je spieren zeggen dat je gelukkig bent, ben je meer geneigd om positief naar de wereld te kijken”, vertelde hij. “Voor mentale gezondheid heeft dat heel interessante gevolgen. Als we de hersenen bepaalde prikkels als ‘gelukkig’ kunnen laten bestempelen, zouden we dat mechanisme kunnen gebruiken om de mentale gezondheid een boost te geven.”

Fake it ‘till you make it, kan zo wel eens een heel andere betekenis krijgen.

Gesponsorde artikelen