Kinderen die vaak met hun vader spelen, kunnen later hun gedrag en emoties beter controleren

Vader kind spelen ontwikkeling
Shutterstock

Fysieke spelletjes met hun vader hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van jonge kinderen. Tijdens worstelpartijen gebeurt er namelijk af en toe een ongelukje, waar kinderen in een veilige omgeving leren op reageren. Daardoor gaan ze in hun latere leven beter om met extreme emoties, en kunnen ze die beter onder controle houden.

Onderzoekers van de faculteit Pedagogie van de Universiteit van Cambridge en de LEGO Foundation hebben de koppen samen gestoken om te kijken hoe ouders spelen met hun kinderen tussen 0 en 3 jaar oud, en hoe dat hun ontwikkeling beïnvloedt.

Fysieke spelletjes

Volgens het onderzoek zijn er veel gelijkenissen tussen de manier waarop moeders en vaders met hun kinderen spelen. Maar er is toch één opvallend verschil, dat ervoor zorgt dat kinderen anders opgroeien: vaders spelen meer fysiek met hun jonge kinderen.

Daarmee bedoelen ze dat vaders bijvoorbeeld vaker hun kinderen laten “paardje rijden” op hun rug, of dat ze de kinderen kietelen of hen achternazitten. Dat zorgt ervoor dat kinderen later beter hun emoties en gevoelens onder controle kunnen houden.

Leren reageren

De reden daarvoor is logisch, klinkt het bij Paul Ramchandani, professor in de pedagogie, ontwikkeling en leren aan de Universiteit van Cambridge en één van de auteurs van het onderzoek. “Fysiek spel creëert leuke situaties waarin kinderen zelfregulatie moeten toepassen.”

Tijdens zulke spelletjes gebeurt al eens iets dat niet de bedoeling is. Zo kan het bijvoorbeeld dat de vader per ongeluk op de tenen van z’n kind staat, maar da’s net goed voor de ontwikkeling van het kind, volgens de professor en z’n team.

“Het is een veilige omgeving waarin kinderen kunnen leren hoe ze moeten reageren. Als ze verkeerd reageren, kunnen ze een opmerking krijgen, maar het is het einde van de wereld niet, en de volgende keer zullen ze waarschijnlijk onthouden om zich anders te gedragen.”

Alleen maar voordelen

Die uitgebreide speeltijd met hun vader heeft heel wat voordelen voor de kinderen. Zo hebben ze minder kans om hyperactiviteit te vertonen, en hebben ze minder emotionele of gedragsproblemen. Bovendien kunnen ze agressie beter onder controle houden, en vliegen ze minder snel uit tijdens meningsverschillen met andere kinderen.

Moeders

De onderzoekers benadrukken dat kinderen die opgroeien met enkel een moeder (of moeders), niet benadeeld zijn. Alle soorten spel hebben namelijk een positieve invloed op de ontwikkeling van een kind. Het belangrijkste is de afwisseling.

“Eén van de zaken die onze onderzoeken telkens opnieuw uitwijzen, is het belang van de afwisseling van de soorten spelen waar de kinderen toegang tot hebben”, vertelde Ramchandani. “En moeders kunnen uiteraard ook op een fysieke manier met hun kinderen spelen.

Gesponsorde artikelen