Dit onderzoek wil voetbalfans terug in het stadion krijgen

De Johan Cruyff Arena, de voetbaltempel van Ajax Amsterdam, wordt door wetenschappers gebruikt om te onderzoeken hoe (mogelijk besmette) aerosolen zich in grote menigtes verspreiden. Kleine druppeltjes, die speeksel moeten voorstellen, worden verneveld over de lege tribunes. De onderzoekers hopen bij te dragen aan een snelle terugkeer van veilige sportevenementen mét publiek.

Aerosolen, de onzichtbare kleine druppels die vrijkomen bij het uitademen en die in de lucht kunnen blijven hangen, kunnen het coronavirus verspreiden in een menigte. Maar als we meer weten over hoe die luchtdeeltjes zich gedragen in een stadionomgeving, kunnen organisatoren van grote evenementen die misschien gericht gaan afzuigen. De hoop is om zo stadia en concerthallen opnieuw te vullen met voetbalfans en muziekliefhebbers.

Aerosolen afzuigen

Dat onderzoekt de Technische Universiteit Eindhoven momenteel in de thuisbasis van voetbalploeg Ajax Amsterdam. Aerosol-generatoren verspreiden een aantal aerosolen in de lucht, vergelijkbaar met een massa enthousiaste supporters. Allerlei verschillende soorten sensoren registreren dan de verspreiding van die kleine luchtdeeltjes.

Het onderzoek moet uitwijzen of de aerosolen uit de lucht kunnen gehaald worden met speciale filters. Zowel plasma, glasvezel als koolstoffilters worden getest. Het onderzoek kan cruciaal blijken voor een terugkeer van grote evenementen. Tot nog toe was er nauwelijks informatie te vinden in de wetenschappelijke literatuur over het gedrag van aerosolen in zo’n omgeving.

Terugkeer van grote evenementen

“We willen inzicht krijgen in het gedrag van aerosolen in een stadion vol voetbalsupporters”, zegt hoofdonderzoeker Bert Blocken aan persagentschap Reuters. “Door luchtzuiveringstechnologieën kun je concentraties drastisch verlagen. In theorie kan je stadions op die manier veilig maken wat betreft de overdracht van het virus via aerosolen.”

Het team van Blocken hoopt snel toestemming te krijgen om testen uit te voeren met een publiek van 730 mensen die dicht bij elkaar zitten. De professor aerodynamica aan de universiteit van Eindhoven benadrukt aan Reuters dat het de bedoeling is om stadions terug vol te krijgen, met een combinatie van testen op grote schaal, mondmaskers en luchtzuivering.

Meer
Lees meer...