Onderzoekers verwijderen verborgen virussen uit DNA van 37 varkens. En da’s ook voor ons heel belangrijk

Onderzoekers verwijderen verborgen virussen uit DNA van 37 varkens. En da’s ook voor ons heel belangrijk

Amerikaanse zijn er in geslaagd om bij 37 varkens de virussen die in hun DNA verborgen zaten te verwijderen. Da’s ook voor ons belangrijk: organen van varkens naar mensen transplanteren komt daardoor weer een stap dichterbij.

Volgens de onderzoekers van Harvard zijn het de eerste varkens die deze virussen niet hebben. Het zouden genetisch gezien ook de “meest aangepaste” dieren ooit zijn, gezien het aantal wijzigingen in het DNA.

Het verplaatsen van organen naar een andere soort heet xenotransplantatie. Vanuit het oogpunt van de mens zijn varkens wat dit betreft interessant, omdat het formaat van de organen overeen komt.

Volgens de onderzoekers is het dan ook een opwindende stap in het proces om ooit organen van varkens naar mensen te transplanteren.

CRISPR

De wetenschappers ontdekten dat virussen zich van varkenscellen naar menselijke cellen konden verplaatsen, wanneer deze cellen werden gemengd. Toen ze vervolgens met behulp van de CRISPR-technologie 25 virussen verwijderden uit het DNA en vervolgens de eitjes bevruchtten, konden ze embryo’s creëren. Dat leverde uiteindelijk 37 gezonde varkentjes op.

Bij de CRISPR-techniek knipt een soort moleculeschaar selectief ongewenste delen weg uit het DNA en vervangt het met nieuwe stukjes.

In theorie is CRISPR goedkoop en snel en extreem nauwkeurig. De praktijk gaat nog moeizaam. Er werden tijdens eerdere experimenten onbedoeld ook andere genen uitgeschakeld, of nieuwe genen werden op onbedoelde plaatsen in het DNA geplaatst. Vorig jaar hebben Japanse wetenschappers geëxperimenteerd met menselijke embryo’s en waren daarin gedeeltelijk succesvol, maar liepen ook tegen een heleboel problemen aan die nog moeten worden opgelost.

Hek van de dam

Maar in hoog tempo worden de CRISPR-cas9-systemen nu bijgevijld en preciezer gemaakt. In China, het Verenigd Koninkrijk en Zweden heeft de overheid toestemming gegeven voor CRISPR-ingrepen op menselijke embryo’s. Niet om er kinderen uit te laten groeien – de embryo’s zullen niet ouder worden dan 14 dagen.

Onderzoekers van Berkeley in Californië ontwikkelden de CRISPR-methode in 2012, en sindsdien lijkt vooral in China het hek van de dam: er zijn berichten dat ze er naast honden en varkentjes ook nieuwe soorten geiten, konijnen, ratten en zelfs apen mee aan het maken zijn.

Zo kwam aan het licht dat Chinese wetenschappers honden aan het “bouwen” zijn via genetische manipulatie met twee keer meer spieren, specifiek om mee te jagen en voor “militaire doeleinden”.

Officieel luidt het dat de mutant honden vooral gekweekt worden opdat er onderzoek op gedaan kan worden naar onder meer spierziektes bij mensen.

Gesponsorde artikelen