Onderzoekers werken aan medicijnen tegen de psychische effecten van marihuana

Onderzoekers werken aan medicijnen tegen de psychische effecten van marihuana

Als je marihuana rookt, dan heb je meer kans op bepaalde psychische effecten zoals schizofrenie. Canadese wetenschappers hebben ontdekt hoe dat komt. En je weet hoe wetenschappers zijn: eens ze weten hoe iets ontstaat, willen ze zo snel mogelijk oplossingen vinden. Daarom zijn ze nu bezig met een medicijn te ontwikkelen om psychische aandoeningen te verlagen bij ex-gebruikers. 

Ofwel ben je (heel erg) voor marihuana, ofwel ben je tegen. Slecht nieuws voor degenen die voor zijn: marihuana kan een negatief effect hebben op je mentale gezondheid. Vooral jongeren zijn erg kwetsbaar.

Verschillende studies hebben aangetoond dat marihuana roken, gelinkt is aan psychische aandoeningen. Vooral als jongeren ‘smoren’, kunnen ze op latere leeftijd bijvoorbeeld schizofrenie ontwikkelen. Enkele Canadese neurobiologen hebben ontdekt hoe THC zoiets in gang zet.

Volgens onderzoekster Justine Renard, is schizofrenie niet het enige probleem. Het gebruik van marihuana heeft ook andere negatieve effecten. Zij spreekt over cognitieve tekorten, angst, gebrek aan motivatie en depressieve symptomen. Volgens haar zijn adolescente hersenen erg kwetsbaar voor THC’s schadelijke effecten omdat de hersenen nog rijpen.

Onderzoek

Bij het onderzoek gebruikten de wetenschappers ratten van adolescente leeftijd. Een deel van de proefdieren kregen THC toegediend, de anderen niet. Als de ratten van de eerste groep volwassen werden, zagen de onderzoekers veranderingen in hun hersenen. “Er gebeurt heel veel”, zegt Renard, “De neurotransmitters veranderen, als je cannabis gebruikt.”

Bepaalde hersendelen gaven meer signalen door dan voor de THC-kuur. De onderzoekers zagen ook een abnormale verandering in de hersenactiviteit, een proces dat in verband staat met schizofrenie.

Waar zijn die pillen?

Er bestaan al heel wat medicijnen om abnormale hersenactiviteiten te kalmeren. Die medicijnen kregen de ratten ook toegediend en ze hielpen ook. Hiermee hopen de wetenschappers een middel te creëren waarmee het risico op psychische aandoeningen wordt verlaagd. Ideaal voor (ex-)gebruikers

Gesponsorde artikelen