One floor below: zomaar een moord bij de buren

One floor below: zomaar een moord bij de buren

Radu Muntean wordt beschouwd als een regisseur binnen de nouvelle vague van de Roemeense cinema, een stroming bestaande uit jonge filmmakers die opkwam na de val van het communisme in Roemenië. Weg met de propaganda, weg met het tonen van het ideale gezinsleven: vanaf nu zouden filmmakers laten zien hoe het leven in Roemenië er écht uitziet. Zo ook Muntean, die in One Floor below alles behalve een idealistische gezinssituatie schetst.

In de flat waar Patrascu (Teodor Corban) met zijn vrouw en zoon woont, blijkt een moord op een jonge buurvrouw gepleegd te zijn. Patrascu heeft een vermoeden wie de moord gepleegd zou kunnen hebben, maar zwijgt als een politieagent hem vraagt of hij recentelijk iets verdachts heeft gezien. Het leven gaat voor het gezin gewoon door, zo lijkt het. Maar zodra de verdachte zich in Patrascu’s gezinsleven mengt, wordt de sfeer steeds onaangenamer.

Ondanks dat getuige zijn van een moord niets alledaags is, schildert Muntean dat wel zo af. Dramatiek blijft uit, eenvoud en soberheid overheersen. Dat geldt zowel voor cameravoering als voor acteerwerk, alsook voor het geluid en het verhaal. Geen melodramatische violen en overdreven uitingen van emoties, enkel alledaagse dialogen waarin de moord liever niet besproken wordt. De personages krijgen weinig diepgang: het is moeilijk te achterhalen wat ze denken of voelen. Dit houdt de kijker op afstand en het is daardoor lastig om met hen mee te leven.

Heel spannend is One Floor below niet te noemen. De film toont een stukje uit een alledaags leven, waar toevallig een moord in voorkomt. Enkel wanneer de verdachte Patrascu om hulp vraagt bij de registratie van zijn auto, begint de film wat interessanter te worden. De argwaan die Patrascu jegens de verdachte heeft, neem je als kijker over. Want wat wil de verdachte jongeman nu van Patrascu? Een groot spektakel moet alleszins niet verwacht worden.

Virtual Reality

Terwijl het verhaal voortkabbelt, toont Muntean de hedendaagse (verwesterde) Roemeense maatschappij. Een samenleving die vooral gekenmerkt wordt door weinig rijkdom, heersende corruptie en dromen. De zoon van Patrascu is in de ban van virtual reality en wil niets liever dan de nieuwste technologische gadgets voor zijn verjaardag hebben. Hebbedingetjes die wij in het Westen jaren geleden interessant vonden, maar die nu al lang ouderwets zijn.

Wie een spannende whodunnit verwacht te zien, kan bedrogen uitkomen. One Floor below is een dramafilm die qua thematiek en cinematografie perfect past binnen de Roemeense nouvelle vague. De film vertelt zonder versiersels een fragment uit het leven van een gewone Roemeense man die in een tweestrijd zit. Meer niet. Wat dat betreft is Munteans missie geslaagd.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Lisa van der Waal

Gesponsorde artikelen