Ongelofelijk! Deze 8 dingen kenden we 50 jaar geleden niet eens

Toen de Volvo-fabriek in Gent in 1965 haar deuren opende, was de wereld op zowat ieder vlak volledig anders. En hoewel we allemaal weten dat niemand in 1965 al van het internet en smartphones had gehoord, kan het toch nog verbazen welke dingen nog moesten uitgevonden worden vijf decennia geleden.

1. De elektronische geldautomaat

iStock
Tot eind de jaren 70 moesten de Belgen het zonder de geldautomaten stellen waar wij nu zonder nadenken halt aan houden om snel twintig euro af te halen. Daarvoor werden mensen in cash betaald of moesten ze hun cheque gaan innen bij de bank. In de Verenigde Staten werd de eerste geldautomaat wél al in 1939 uitgevonden, maar door het gebrek aan interesse van het publiek werd de uitvinding als een flop beschouwd en na zes maanden afgevoerd.

2. De videocassette

iStock
Generaties aan mensen hebben nooit naar homemade filmpjes van zichzelf kunnen kijken op versleten videocassettes, want pas in 1971 zag de ‘VCR’ het levenslicht. Daarvoor was de filmwereld enkel voorbehouden voor de professionele regisseurs die met pellicules werkten. Door de komst van de videocassette kon iedere huisvader zijn artistieke ambities botvieren met een camcorder in zijn eigen achtertuin.

3. De Post-it

iStock
Het is moeilijk om te geloven dat het tot 1974 duurde vooraleer we allen de kans kregen om korte boodschappen achter te laten op vierkante, vaak gele notitievelletjes. De Post-it werden in 1974 uitgevonden door Art Fry, die het beu was dat zijn boekenleggers telkens van tussen zijn boeken vielen en op het idee kwam om een zelfklevende stof aan zijn boekenleggers toe te voegen.

4. Het glazen plafond

iStock
Het duurde tot eind de jaren 70 voordat het ‘glazen plafond’ zijn eerste vermelding kreeg, maar het was pas tien jaar later dat het echt een begrip werd. Zolang was de ondergeschiktheid van de vrouw in het bedrijfsleven vanzelfsprekend dat er geen term was om het onrecht te bestempelen. Tegenwoordig is het begrip nog steeds een heet hangijzer binnen de bedrijfswereld, waardoor de opkomst ervan pas 30 jaar geleden des te opvallender is.

5. Vingerafdrukken nemen

iStock
Het justitiesysteem moest tot 1984 (!) wachten vooraleer een wetenschapper ontdekte dat onze vingerafdrukken het meest unieke zijn aan elk individu. Het duurde na zijn ontdekking niet lang vooraleer de rechtbanken vingerafdrukken gebruikten om mensen te veroordelen of net vrij te krijgen. 

6. Antidepressiva (Prozac)

iStock
Vijf jaar nadat Prozac in 1987 in de Verenigde Staten op de markt kwam, namen al 4,5 miljoen Amerikanen geregeld de medicatie. Op die manier werd deze antidepressiva in geen tijd de meest geslikte psychiatrische medicatie ter wereld. Hoewel Prozac nog steeds zijn tegenstanders heeft, zorgde het ervoor dat wetenschappers een zicht kregen op hoe emoties en persoonlijkheden hervormd kunnen worden door middel van medicatie.

7. De kleurentelevisie

iStock
Hoewel de televisie op zich al enkele decennia vroeger werd uitgevonden, maakte Vlaanderen pas in 1971 kennis met de kleurentelevisie. Zoals bij alle nieuwe uitvindingen duurde het echter nog een kleine tien jaar voordat de kleurentelevisie deel uitmaakte van elke huiskamer, niet in het minst door de aanvankelijk hoge kostprijs ervan.

8. De airbag

iStock
Ook in de autosector kregen we in de afgelopen vijftig jaar enkele interessante uitvindingen voorgeschoteld, niet in het minst de airbag. Begin de jaren 70 kon de consument voor het eerst een auto kopen met een airbag in gebouwd, maar het duurde toch nog tien à twintig jaar vooraleer deze beschermende kussens als vanzelfsprekend werden beschouwd. In die beginjaren installeerden autofabrikanten enkel airbags langs de bestuurderskant, terwijl iedere auto tegenwoordig er minstens vier bevat.

In de afgelopen vijftig jaar is ons dagelijks leven ingrijpend veranderd, onder andere door de bovenstaande uitvindingen. Ook Volvo heeft sinds de opening van haar fabriek in Gent zijn stempel gedrukt inzake innovatie en veiligheid op de weg en dat zal in de toekomst niet anders zijn.

Meer
Lees meer...