Ongelofelijk maar waar: superrijken zijn ontsnapping naar afgelegen gebieden aan ’t voorbereiden in geval van volksopstand

Het lijkt wel iets uit een film: de rijksten op onze planeet die zichzelf aan het indekken zijn voor het geval ze op de loop moeten voor een “katalytisch event”. Maar het blijkt realiteit: bij de rijkste 1 procent zijn er een pak die volop bezig zijn met hun ontsnapping te plannen (en te kopen).

Voormalig hedgefondsmanager Robert Johnson, ooit nog managing director van George Soros en nu baas bij het Institute of New Economic Thinking in New York, zei tijdens een conferentie in Davos doodleuk dat de rijksten op aarde volop bezig zijn met zich voor te bereiden voor het geval er een “katalytisch event” zou plaatsvinden.

Volgens Johnson zijn onder meer rijke bankiers – mensen die hij kent als collega’s – hun “getaway” aan het regelen. Ze zijn landingsbanen aan het opkopen of aan het laten aanleggen in afgelegen plekken, en ze zijn daar bunkers aan het bouwen en boerderijen aan het opkopen. Onder meer in Nieuw-Zeeland. Het “event” in kwestie? Een volksopstand als gevolg van de groeiende kloof tussen rijk en arm. 

“Als ze konden, dan zouden ze vluchten naar een andere planeet”

Zijn verhaal wordt bevestigd door Stewart Wallis van de New Economics Foundation: “If they can get off, onto another planet, some of them would”, zegt die.

En het valt af te leiden uit succesverhalen zoals dat van Al Corbi, die met zijn bedrijf SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments) momenteel “aan de slag is op vier continenten” om bunkers te bouwen waarvan sommigen “tot 90 meter diep in de grond zitten en tienduizenden vierkante meters groot zijn”.

Drie à vier generaties

In 2014 bouwde Corbi een veertigtal bunkers wereldwijd voor heel rijke mensen. Ze draaien allemaal op geothermische energie, hebben eigen waterbronnen, “full medical facilities” en dingen zoals een cinemazaaltje. Combi beweert dat hij een familie drie à vier generaties kan doen overleven in zo’n bunkers, als die “naar instructie gevuld wordt”. 

FLIR: indringers spotten op 15 kilometer

Er zijn nog andere bedrijven die het erg druk hebben omdat de rijksten blijkbaar nerveus worden. Zoals FLIR Systems uit Oregon, dat infraroodcamera’s maakt. Ze hebben een afdeling die speciale projecten doet. Zoals het installeren van een systeem dat tot op 15 kilometer van je huis indringers kan spotten.

Moest je die niet tegen kunnen houden dan zijn er systemen die op een rookdetector lijken maar in werkelijkheid “are meant to disorient intruders to a noisome gas with disabling effects lasting up to 24 hours”. Terwijl je in je bunker of safe room zit kan je dus “indringers” vergassen met iets dat hen 24 uur verdooft. Je kan uit dat ding ook gewoon peperspray laten komen overigens. 

Meer
Lees meer...