Ongelooflijk: Britse premier wil beveiliging Whatsapp of iMessage verbieden zodat spionagedienst kan meelezen

Ongelooflijk: Britse premier wil beveiliging Whatsapp of iMessage verbieden zodat spionagedienst kan meelezen

De Britse premier David Cameron wil de angst rond de terreur die weer is opgeflakkerd gebruiken om de beveiliging van communicatiediensten te versoepelen. Zo wil hij onder meer end-to-endencryptie voor Whatsapp en iMessage verbieden, zodat zijn geheime dienst “voor onze veiligheid” kan meeluisteren.

Volgens de Britse krant The Independent heeft de Britse premier grootse plannen, en die zijn niet bedoeld om onze privacy te garanderen. De laatste tijd voerden steeds meer chatprogramma’s veranderingen door waardoor alle berichten standaard versleuteld worden. Dat maakt het moeilijker voor de spionagediensten om al die berichten te onderscheppen en te lezen, en daar wil Cameron een einde aan maken.

Cameron stelde de volgende retorische vraag: “Willen we in ons land wel communicatiemiddelen toestaan die we niet kunnen onderscheppen?” Hij zette dat af tegen andere communicatiemiddelen zoals telefoongesprekken, die wel afgeluisterd kunnen worden in extreme gevallen en met de toestemming van een rechter.

epa

Edward Snowden

Als het plan van Cameron erdoor komt, dan zou hij zichzelf in staat stellen om populaire chatprogramma’s zoals Whatsapp, iMessage, Snapchat en Telegram in het Verenigd Koninkrijk te verbieden. Al die programma’s hebben hun beveiliging net opgeschroefd na de lekken van klokkenluiders Edward Snowden, waaruit bleek dat de Amerikaanse en Britse spionagedienst ongelooflijk veel gesprekken (zowel gesproken als tekst) onderscheppen.

David Cameron kreeg trouwens redelijk wat kritiek te verduren omdat hij gisteren mee stapte in de betoging in Parijs om persvrijheid te beschermen. Onder zijn premierschap werden in 2013 namelijk heel wat opzienbarende beslissingen genomen rond de zaak-Snowden. Zo kwam de geheime dienst op de redactie van The Guardian computers en harde schijven stuk slaan, en David Miranda – man van een van de journalisten het dichtst bij Snowden – werd op de Londense luchthaven Heathrow urenlang vastgehouden.

Gesponsorde artikelen