Ongelooflijk: Het is warmer in Groenland dan bij ons

Ongelooflijk: Het is warmer in Groenland dan bij ons

Europa heeft momenteel te kampen met een koudegolf afkomstig uit Siberië. De temperaturen stijgen amper tot boven het nulpunt. Maar er is iets veel serieuzer aan de hand: het is 6°C op de noordpool. En dat is nogal verontrustend …

De koudegolf is al druk besproken deze week. In een groot deel van Europa is het sinds eind vorige week ijskoud. De lage temperaturen kostten al 41 levens.

De temperaturen liggen ver onder het vriespunt en hebben vannacht zelfs -17 graden bereikt. In onze buurlanden zijn ze niet beter af: in Frankrijk zijn de temperaturen vergelijkbaar. In Duitsland was het op sommige plaatsen -24 ° C en in Zweden liep de thermostaat zelfs terug tot -39,6 ° C. Op sociale media zien we ongebruikelijke foto’s zoals het Colosseum of Barcelona onder een wit tapijt.

6,2 graden op de Noordpool

Maar het meest schokkende is dat het op de Noordpool meer dan 30 graden warmer is dan normaal! Het zou er momenteel nul graden zijn, wat warmer is dan in Europa. In het uiterste noorden van Groenland geeft de thermometer zelfs 6,2 graden aan. Een zeer zorgwekkende situatie, vooral aangezien er de laatste vijf winters al vier keer positieve temperaturen werden genoteerd. Wie zei dat de opwarming van de aarde een leugen was?

Link met onze koudegolf

Étienne Kapikian, weerman bij Météo France, vertelde aan AFP dat deze zachte temperaturen in het noorden gekoppeld zijn aan de koudegolf die we momenteel ervaren. “Er is een anticyclonische blokkade in Noord-Scandinavië (…) met een stijging van frisse lucht van IJsland naar de Noordpool aan de ene kant. Aan de andere kant komt er koude lucht van de Oeral en West-Rusland naar West-Europa”, zegt hij.

Deze zeer milde temperaturen zijn geen goed nieuws voor het pakijs, dat in 50 jaar het laagste niveau heeft bereikt. Klimatologen schatten dat tegen de zomer van 2050 de Noordelijke IJszee volledig ijsvrij zal zijn.

Gesponsorde artikelen