Ongelooflijk: kankerverwekkend asbest nog steeds opgedrongen aan allerarmsten

Ongelooflijk: kankerverwekkend asbest nog steeds opgedrongen aan allerarmsten

Terwijl het kankerverwekkende asbest in het Westen al decennia lang verboden is, slijten de producenten het giftige product toch in derdewereldlanden. Vooral de kwetsbaarste groep, die van de allerarmsten, lijdt hieronder. Een schokkend relaas uit India.

In het Aziatische land staat de asbestlobby sterk, en wordt het product aangeprezen als een stevig, betrouwbaar en goedkoop bouwmateriaal. Maar het is bijzonder giftig, en volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zou het overal verboden moeten zijn. Dat is omdat de vezels kunnen loskomen, waarna ze zich vastzetten in de longen en zo ziektes veroorzaken. Vaak krijg je dan longkanker, asbestose, astma of een chronische longaandoening. Volgens het IAO sterven jaarlijks wereldwijd ongeveer 100.000 personen aan complicaties door asbest op de werkvloer.

Thinkstock

India ontsnapt niet aan de asbestgekte. “Wij zijn hier om de natie te dienen.” Aan het woord is Abhaya Shankar, van de Indiase asbestlobby. India is dan ook de grootste asbestimporteur van de wereld: er zijn daar meer dan 100 asbestfabrieken en ze draaien een omzet van meer dan anderhalf miljoen euro per jaar. 

Niet aan te ontsnappen

De lobby beschouwt zich als een groep sociale weldoeners: met het asbest kunnen arme IndiĆ«rs hun krakkemikkige modderhutjes verstevigen, wat de levenskwaliteit “zal bevorderen“. Maar de lobby is wel zo sluw om de arme en vaak onwetende kopers niets te vertellen over de gevaren van asbest. Allicht zijn veel mensen die in armoede leven al blij als ze een dak boven hun hoofd hebben. Of het nu gemaakt is van asbest of niet. Armen kunnen er trouwens niet aan ontsnappen, want in India worden zelfs sociale woningen gebouwd met asbest. 

Zelfs om op te eten

Maar lobby’s zoals die in India ontkennen de problemen, en minimaliseren de gevaren. De internationale asbestlobby International Chrysotile Organisation (ICA), die vooral door Rusland gesteund wordt, vindt de problematiek zwaar overroepen, en vindt dat het Westen het materiaal onfair behandelt.

Volgens hen is asbest enkel schadelijk door onverantwoord gebruik in het Westen. Bovendien maken zij het onderscheid tussen ‘gewone’ en ‘witte’ asbest, chrysoltile. Het ICA vindt ‘witte’ asbest zelfs totaal ongevaarlijk. Kanat Kapbayel van ICA beweert zelfs, bij wijze van spreken, dat “je het kan eten als ontbijt, middageten en avondeten”. 

Asbestman!

Rusland is op het ogenblik trouwens de grootste producent van asbest met ongeveer 50% van het wereldmarktaandeel. Zij gaan zelfs zo ver dat ze een stripfiguurtje in het leven hebben geroepen, ‘Super Chrysotile‘, die in zijn avonturen vecht tegen groepen die zich verzetten tegen het gebruik van asbest.

Volgens ICA zijn de argumenten tegen asbest “onbewezen”  en “zijn de gevaren van asbest niet gefundeerd op wetenschappelijke bewijzen uit India of ergens anders”. Zij negeren dus de studies die bevestigen dat alle asbest, ongeacht de samenstelling, schadelijk is. Nochtans werd het vorig jaar nogmaals bevestigd in een verklaring van epidemiologen.

Gesponsorde artikelen