Ongenoegen bij Open Vld over uitspraken Tommelein: “Waarom niet even je mond houden?”

Gwendolyn Rutten
Gwendolyn Rutten

Niemand bij Open Vld ging communiceren over de onderhandelingen. Maar Bart Tommelein (Open Vld) doorbrak de radiostilte, en stelde meteen een veto over “deelname aan de federale regering zonder Vlaamse meerderheid”. Het levert de irritatie van de voorzitter en de partijtop op.

Open Vld komt met een ongemakkelijk gevoel uit de verkiezingen. Uiteindelijk was de score niet zo slecht, zeker niet in vergelijking met de andere regeringspartijen N-VA en CD&V. Maar er is verlies, terwijl velen het gevoel hebben dat dat winst had kunnen zijn.

Maar dan had de campagne anders aangepakt moeten worden. Interne studies wezen op de betrouwbaarheid van Alexander De Croo (Open Vld) als boegbeeld, maar voorzitter Gwendolyn Rutten (Open Vld) koos ervoor niet hem uit te spelen. In een campagne die initieel sterk het regeringsbeleid verdedigde, en niet over personen ging, sloeg de twijfel toe na een reeks slechte peilingen.

vrt

Kandidaat-premier

Meteen lanceerde Rutten zichzelf halfslachtig als kandidaat-premier, en claimde ook Maggie De Block (Open Vld) opnieuw haar post op sociale zaken en volksgezondheid. Zelfs Bart Somers maakte aanspraak op een ministerpost. “Het is lastig om te horen voor de top, maar daar zijn cruciale fouten gemaakt”, zo is intern te horen.

De partijtop sprak ondertussen af in alle stilte de onderhandelingen over regeringsdeelname af te wachten. Vlaams zijn die niet complex: een heruitgave van de Zweedse coalitie wacht, nadat Vlaams Belang zich even heeft warm gelopen. Maar federaal ligt het moeilijker: Elio Di Rupo (PS) postuleerde daar openlijk voor een linkse coalitie, onder zijn leiding.

Vlaamse meerderheid

Alleen, daarmee komt Open Vld als meest rechtse partij van zo’n mogelijke coalitie sterk onder druk te staan. Plus er is het argument van N-VA, dat een federale regering zonder Vlaamse meerderheid niet kan. De facto betekent dat dat Bart De Wever en co mee moeten doen: anders is er geen Vlaamse meerderheid.

Opvallend genoeg dus, ‘hapte’ Bart Tommelein (Open Vld) op het haakje dat De Wever uitgooide. Op Radio 1 stelde hij meteen een veto: “We gaan niet in een regering stappen zonder Vlaamse meerderheid. Als Di Rupo denkt dat we in een regering stappen met alle linkse partijen in Walloni├ź, tegen de stroom van Vlaanderen in, dan is dat niet wenselijk.”

Het mag dan best zijn dat een groot deel van de Vlaamse liberalen dat ook een vreselijk idee vindt, maar het zo openlijk stellen, was niet nodig. Rutten zelf reageerde al sto├»cijns. “Als we willen dat het land werkt, dan moeten we nu enkel achter gesloten deuren praten. Ik ga geen commentaar geven op coalitiebesprekingen.” Op het partijbureau dat Open Vld vandaag houdt, zal er nog een hartig woordje gesproken worden.

Gesponsorde artikelen