Ongezien: Wu-Tang Clan geeft slechts één exemplaar van zijn nieuw album uit

Ongezien: Wu-Tang Clan geeft slechts één exemplaar van zijn nieuw album uit

Fans van de Wu-Tang Clan, begin al maar te sparen! De New Yorkse hiphopformatie heeft namelijk besloten om slechts één exemplaar van zijn nieuwe dubbel-cd te verkopen. “Wat wij doen met ‘The Wu- Once Upon A Time In Shaolin’ is pure kunst. Het album gaat de muziekgeschiedenis in als een van de meest exclusieve albums ooit”, vertelt rapper Robert ‘RZA’ Diggs aan zakenblad Forbes.

Hoeveel dit dubbelalbum met 31 nummers zal kosten, weet niemand. Maar dat het bedrag tot in de miljoenen zal oplopen lijkt onvermijdelijk. “Dit album wordt het ultieme collector’s item. Alsof je de scepter van een Egyptische farao in je handen hebt”, zegt RZA.

Het doel van de Wu-Tang Clan is om hedendaagse muziek opnieuw op de kaart te zetten als echte kunst, zoals bijvoorbeeld ook klassieke muziek als kunst wordt beschouwd. Om dat kracht bij te zetten, zal het album eerst rond de wereld touren. Mensen kunnen er dan zo naar luisteren in musea, kunstgalerijen en op muziekfestivals.

Net als bij een tentoonstelling van bijvoorbeeld Van Goghs bekendste schilderijen, wordt er een toegangsprijs tussen de 30 en 50 dollar gevraagd. Om te voorkomen dat het album lekt, worden alle bezoekers voor de luisterbeurt aan strenge controles onderworpen. Na de tour wordt het album dan uiteindelijk in een handgemaakt zilveren kistje geveild.

Hedendaagse kunst

De bankrekening van de Wu-Tang Clan zal dankzij de veiling en de hoge entreeprijzen voor de tentoonstelling dus enorm gespijsd worden. Toch ontkennen de rappers dat ze het voor het geld doen. “Muziek krijgt vandaag de dag bijna geen erkenning meer. Hedendaagse kunst wordt door de exclusiviteit ervan voor miljoenen geveild, terwijl muziek door massaproductie amper nog waarde heeft. Once Upon A Time In Shaolin kan je dus eigenlijk als hedendaagse kunst zien “, aldus RZA.

RZA kwam samen met Tarik ‘Cilvaringz’ Azzougarh, de Nederlandse producer van het album, op het idee om slechts één exemplaar te veilen. “We hebben vijf jaar aan dit project gewerkt en ik heb echt geen zin om te zien hoe de verkoop bij een normale release na een week volledig stilvalt. Ik wil dat dit album een blijvende impact heeft op de muziekwereld”, zegt Azzougarh.

Fans van de Wu-Tang Clan moeten trouwens niet wanhopen. Voor hun twintigste verjaardag brengt de groep nog een ander album uit. A Better Tomorrow wordt via de normale kanalen gelanceerd, maar een concrete releasedatum is er nog niet. 

Gesponsorde artikelen