Left Right
scrollTop top

Dan toch geen bewijs voor link tussen depressie en voeding


ongezond eten depressie geen bewijs

Het bewijs dat de juiste voeding depressies kan voorkomen of verhelpen, is zwak. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Er doet al jaren een cliché de ronde dat gezond eten zou helpen bij het behandelen van depressies. Hiervoor bestond echter weinig wetenschappelijk bewijs. Medewerkers van de faculteit Psychologie aan de universiteit in het Nederlandse Leiden gingen aan de slag met de huidige stand van de wetenschap om ons een overzicht te geven.

50 studies

In totaal werden 50 wetenschappelijke artikels onder de loep genomen. Daarbij werd een onderscheid gemaakt tussen literatuurreviews en meta-analyses. Bij een literatuurreview selecteert de auteur zelf de onderzoeken en artikels hij meeneemt in de review. Een meta-analyse is nog strenger geprotocolleerd en is een statistische samenvatting van al het bestaande onderzoek.

Wat bleek: een derde van de literatuurreviews kwam tot een sterke conclusie over het verband tussen voeding en depressies, maar niet één van de meta-analyses vond een dergelijk sterk verband.

“We hebben ook nog een eigen meta-analyse gedaan”, stellen de Nederlanders in hun studie. “Als je al het experimentele bewijs bij elkaar neemt, is er geen sterke link te vinden tussen je dieet en het voorkomen van depressie, of dat een dieet kan helpen bij de behandeling ervan.”

“De literatuurreviews zijn dus vaak te stellig over hun bevindingen. “En die conclusies vinden wel hun weg naar het publiek, en naar behandelaars.”

“Minder bronnen gebruikt”

De onderzoekers hebben een aantal verklaringen voor deze ontdekking. “We zagen dat literatuurreviews gemiddeld 45 procent minder onderzoeken als bron omvatten dan meta-analyses. Daarnaast kan er gemakkelijk onevenwichtigheid in de selectie van bronnen sluipen, wanneer een auteur deze zelf selecteert.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443