Onrusten Venezuela: president Maduro sluit grenzen, 4 doden

Onrusten Venezuela: president Maduro sluit grenzen, 4 doden

In Venezuela is het onrustig. Er is een politieke, sociale en economische crisis aan de gang die een kookpunt bereikt. President Maduro en de zelfuitgeroepen interim-president Guaidó zijn om de macht aan het strijden. In de grensregio’s met Brazilië en Colombia zijn nu rellen uitgebroken. Daardoor zijn al minstens vier mensen omgekomen.

Het is tot ernstige rellen gekomen in het Venezolaanse grensstadje Ureña. De ordetroepen hebben daar traangas en rubberkogels ingezet op de bevolking. Er heerst woede omdat de naburige grens met Colombia is gesloten. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian. De grens is afgesloten om te verhinderen dat Guaidó hulpgoederen, zoals voedsel en medicijnen, in het land zou kunnen binnensmokkelen. Er zijn al vier mensen gestorven in de grensregio’s.

Toen Guaidó zichzelf uitroepte tot president van Venezuela kreeg hij meteen de steun van Amerikaans president Donald Trump.

(Een meer uitgebreide analyse van de crisis in Venezuela lees je hier.)

Colombianen niet langer welkom

Veel Venezolanen steken elke dag de grens over om in de Colombiaanse stad Cúcuta te gaan werken. De woede is dan ook groot bij de bevolking. Guaidó stelt dat de humanitaire hulp nodig is omdat er grote tekorten zouden zijn in het land. Volgens Maduro is die noodhulp echter een dekmantel van Guaidó om de macht te grijpen. Maduro heeft officieel de diplomatieke banden met Colombia verbroken. Colombiaanse diplomaten mogen niet langer in Venezuela verblijven.

(In Venezuela was er zelfs een voedseltekort als gevolg van de corruptie in het land.)

Braziliaanse grens

In het grensstadje Santa Elena de Urairen kwam het tot ernstige rellen tussen politie en betogers over de invoer van humanitaire hulp. De Venezolaanse overheid sloot de grenspost daar gisteren al.

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn tienduizenden Venezolanen gaan betogen om hun steun te betuigen aan Maduro. Die is niet van plan om op te stappen.

(Eind 2017 lanceerde het land z’n eigen bitcoin.)

Guaidó in Colombia

Guaidó heeft Colombia weten te bereiken, ondanks een reisverbod. Hij is gesignaleerd aan een van de grensbruggen in Cúcuta in het gezelschap van de Colombiaanse president Ivan Duque. Die heeft de Venezolaanse militairen opgeroepen om de vrachtwagens met noodhulp door te laten. 11 soldaten van de Venezolaanse Nationale Garde en 2 Venezolaanse politieagenten hebben ondertussen hun functie neergelegd en hebben zich aan de Colombiaanse autoriteiten overgeleverd.

(Onlangs was het zo erg dat Venezolanen maar 35 eurocent per dag van de bank konden halen.)

Betoging in Brussel

Ook in Brussel kwamen meer dan honderd mensen op straat om tegen het regime van Maduro te betogen. Dat meldt de VRT. Het ging om sympathisanten van Gaidó. Ze riepen de internationale gemeenschap op om hem als president te erkennen. Volgens de Brusselse politie is de betoging zonder incidenten verlopen.

Gesponsorde artikelen