Ons land wil dan toch optreden tegen Facebooks nieuwe privacyregels

Het is vandaag dag van de privacy, en dat inspireert onze politici om zich ernstige vragen te stellen bij de nieuwe privacyvoorwaarden van sociaalnetwerksite Facebook. Die gaan later deze week in, maar mag dat allemaal zo maar?

Volgens de nieuwe privacyregels van Facebook zal de sociaalnetwerksite heel wat extra zaken met jouw gegevens mogen doen. Zo sta je standaard ongeveer alle rechten op je berichten en foto’s af, waardoor Facebook die zelf in advertenties kan gebruiken of zelfs aan andere bedrijven kan doorverkopen.

Heel wat politici vinden dat in strijd met de Europese maar ook Belgische wetgeving. Eerder deze maand werd bevoegd staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) daar al eens over ondervraagd door Stefaan Van Hecke (Groen). Die antwoordde toen geen zin te hebben om “als don Quichot Facebook op de knieën proberen te krijgen”, en hij liever zou wachten op het advies van de Privacycommissie.

In strijd met wetgeving

Die Privacycommissie heeft vandaag bevestigd dat de voorwaarden van Facebook wel degelijk in strijd zijn met de Belgische privacywetgeving. Daarom werd Facebook gevraagd om de invoering uit te stellen, anders stelt de Privacycommissie dat gerechtelijke stappen niet uit te sluiten zijn. Facebook heeft nu twintig dagen om te reageren.

Dinsdag komen de privacy-verantwoordelijken van de Europese lidstaten samen in Brussel om een oplossing te zoeken. Onder meer Peter Dedecker (N-VA) wil daar echter niet op wachten, en wil al sneller actie ondernemen. Duitsland is er namelijk al wel in geslaagd om die nieuwe voorwaarden niet van kracht te laten gaan. “Wat kan Duitsland wat wij niet kunnen? En kunnen wij dan echt niets doen?”, vraagt hij zich af.

Bovendien zijn zeven verschillende Europese nationale privacycommissies er wel in geslaagd om Google haar privacyvoorwaarden te laten aanpassen, ondanks het feit dat ze net zoals Facebook een zetel in Ierland hebben die de privacyzaken regelt. Dedecker argumenteert dat Google niet bepaald kleiner is dan Facebook, en je dus geen Don Quichot moet zijn om hen aan te pakken.

Meer
Lees meer...