Ons smogalarm vervelend? Parijs verbant auto’s uit de stad

Ons smogalarm vervelend? Parijs verbant auto’s uit de stad

Als wij vorige week al chagrijnig waren om het smogalarm van donderdag en vrijdag, hebben de inwoners van Parijs zeker het recht om kwaad te zijn. In een poging om de zware smogvervuiling tegen te gaan, heeft de Franse overheid beslist om vanaf vandaag de helft van alle wagens uit de Franse hoofdstad te verbannen.

Vanaf deze ochtend mogen alleen de wagens met een oneven nummerplaat in Parijs de baan op, morgen is het de beurt aan de wagens met een even nummerplaat. De beslissing komt er nadat het smogniveau in Parijs al vijf opeenvolgende dagen gevaarlijk hoge niveaus bereikt. Doordat het de laatste dagen in Parijs vrij warm en windstil is, is er een veel hogere concentratie aan fijn stof.

De Parijzenaars zijn alvast niet gediend met deze beslissing. Het openbaar vervoer mag dan wel gratis zijn zolang het smogdeken de stad bedekt, maar veel inwoners geven aan dat het onmogelijk is om de wagen aan de kant te laten staan. De boete van 22 euro die op het overtreden van de maatregel staat, is dan ook niet echt indrukwekkend te noemen. Zo’n 700 politieagenten controleren de komende dagen of de maatregelen worden nageleefd.

Vergelijkbaar met Beijing

Het is zelfs zo erg gesteld met de luchtkwaliteit in Parijs dat de verontreinigingswaarden vergelijkbaar zijn met de meest verontreinigde steden ter wereld. Zo werden er vorige week vrijdag door de Paris Air Quality Index waarden van 185 microgram per kubieke meter genoteerd. Dat is vergelijkbaar met de luchtverontreiniging waar ze in Beijing ook mee kampen. Ondertussen is de waarde in Parijs weer gedaald tot 105 microgram per kubieke meter. De stad van de liefde wordt dus even omgetoverd tot de stad van de smog.

Niet enkel de Franse hoofdstad kampt trouwens met hevige smogproblemen, ook in Londen werden vorige week enorm hoge concentraties fijn stof gemeten. In de Britse hoofdstad hebben ze echter nog geen maatregelen genomen. Als je de komende dagen een tripje naar Londen of Parijs plant, neem je dus best je gasmaskertje mee.

Athene ging Parijs voor

Parijs is niet de eerste stad die omwille van smogproblemen de wagen uit de stad weert. In Athene kwam men in 1995 al op de proppen met het idee om bij hevige smog afwisselend de helft van de wagens aan de kant te houden. Toen zelfs dat niet hielp, besloot de Griekse overheid om alle wagens overdag uit de oudste delen van de stad te verbannen. Met recht en rede, want de lucht was er zo verontreinigd dat er jaarlijks honderden mensen door de slechte luchtkwaliteit overleden.

Gesponsorde artikelen