Ontgrendel je je telefoon binnenkort door ernaar te zwaaien?

Ontgrendel je je telefoon binnenkort door ernaar te zwaaien?

Een code, je duim of met gezichtsherkenning: computer- en laptopfabrikanten zoeken steeds veiligere manieren om je toestellen privé te houden. Nu gaat het nog een stapje verder: in theorie zou je je telefoon moeten kunnen openzetten door er even naar te zwaaien. 

Apple en Samsung laten je al via je vingerafdruk je telefoon openen, en die eerste laat zelfs gezichtsherkenning toe, maar de rest moet het nog doen met pincodes en juist getekende figuurtjes. Da’s niet alleen heel vlot te hacken: je bezorgt er jezelf én de fabrikanten best wat werk mee als je je code of tekening vergeten bent (niemand onthoudt z’n PUK-code, blijkbaar).

Logisch dus dat ze bij Fujitsu en Microsoft de handen in elkaar sloegen om een nieuw systeem te bedenken. De Palm Scanner herkent jou aan de structuur van de aders onder je hand. Da’s een unieke ‘hand’-tekening en heel moeilijk om te faken. Een ideale manier dus om je persoonlijke gegevens te beschermen.

Niet veilig

Want zelfs je vingerafdruk valt in principe te faken: met een afdruk zoals van op een glas kom je zeker al ergens (zie ook elke film waarin vingerafdrukken nodig zijn) en foto’s zijn nu eenmaal een exacte kopie van je gezicht. Maar de structuur van de aderen onder je hand, da’s een heel ander paar mouwen, die kunnen momenteel heel moeilijk gedupliceerd worden. Een veel veiligere manier dus.

Overigens hadden ze bij Samsung exact hetzelfde idee. Zij namen drie jaar geleden al een patent, maar die technologie werkte heel anders. Daar was een hand ‘lezen’ deel van een tweestapsverificatie. Je moest eerst een foto van je hand nemen, je smartphone herkende dan de lijnen in je hand en gaf je dan een hint over je paswoord.

Wanneer?

Zelfs bij Samsung moesten ze echter inzien dat die methode heel omslachtig was en het systeem werd nooit doorgevoerd. Als de nieuwe ontgrendeling van Microsoft, die nu wel op enkele laptops werkt, ook naar smartphones wordt overgezet, zwaaien we binnenkort allemaal naar onze telefoon. En dat tijdperk lijkt plots helemaal niet meer zo veraf.

Gesponsorde artikelen