Ontploffingen en zwarte rook uit chemische fabriek in Houston: al zeker 10 mensen naar ziekenhuis

Ontploffingen en zwarte rook uit chemische fabriek in Houston: al zeker 10 mensen naar ziekenhuis

Wat onvermijdelijk was, is ook gebeurd: in de chemische fabriek van Arkema Inc. in de buurt van Houston zijn vanmorgen twee explosies geweest. Op dit moment komt er volgens ooggetuigen zwarte rook uit de fabriek. De omgeving is nu ontruimd, maar er zijn al minstens tien reddingswerkers naar het ziekenhuis na het inademen van de rook.

Orkaan Harvey is afgezwakt tot een tropische storm en het waterpeil in de buurt van Houston is eindelijk aan het zakken. Maar dat wil niet zeggen dat het ergste voorbij is voor de inwoners. Doordat de fabriek van Arkema in Crosby, op zo’n 30 kilometer van Houston, volledig onder water stond, waren de generator en de twee noodgenerators uitgevallen. Daardoor werkt de koelinstallatie niet meer en was een ontploffing onvermijdelijk.

Vanmorgen om 8 uur Belgische tijd zouden er dan twee explosief geweest zijn. Sinds die ontploffingen komt er zware rook uit de fabriek. Dat is bevestigd door de firma zelf in een persmededeling. Welke producten precies in brand zijn gevlogen wordt niet gezegd, maar de fabriek maakt organische peroxiden die onder andere in verf worden gebruikt. “Met de autoriteiten is afgesproken om het vuur te laten uitbranden”, valt te lezen.

10 reddingswerkers naar ziekenhuis

In een straal van 2,4 kilometer rond de fabriek is de omgeving ontruimd, maar minstens tien reddingswerkers zijn in het ziekenhuis beland na het inademen van de rook. Zij waren bij de fabriek gebleven om eventueel nog te kunnen helpen. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht terwijl de negen anderen zelf uit voorzorg naar daar zijn gegaan. Hoe erg hun toestand is, is niet geweten.

De politie voorkomt op dit moment dat mensen terugkeren naar hun huis binnen de afgezette perimeter omdat de kans op meer explosies groot is. Zo’n 3.800 mensen hebben hun huis moeten verlaten. Het is nog niet geweten wanneer zij terug mogen.

Gesponsorde artikelen