Ontroerend: Viola Davis bedankt producers in speech om “49-jarige, gekleurde vrouw” te casten

Ontroerend: Viola Davis bedankt producers in speech om “49-jarige, gekleurde vrouw” te casten

Viola Davis, de hoofdrolspeelster van ‘How to Get Away With Murder’, heeft gisteren voor haar acteerprestaties een Screen Actors Guild Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie in ontvangst genomen. Ze maakte gretig gebruik van de situatie om de huidige schoonheidsidealen in vraag te stellen en deed dat op een heel persoonlijke manier.

Davis richtte haar speech tot iedereen die denkt dat het ongebruikelijk is dat iemand als zij de hoofdrol kan spelen in een grote primetime televisieserie. 

Davis bedankte alle sleutelfiguren die de serie mogelijk maakten om haar uit te kiezen voor de rol. 

De Screen Actors Guild Awards werden voor het eerst uitgereikt in 1995 en Davis is slechts de derde gekleurde vrouw die de prijs voor beste vrouwelijke hoofdrol in een dramaserie in ontvangst mocht nemen. Chandra Wilson (Miranda Bailey uit Grey’s Anatomy) en Sandra Oh (Cristina Yang uit Grey’s Anatomy) gingen haar voor. Allemaal sterren uit series van Shonda Rhimes. 

Dus … bedankt Shonda Rhimes. Keep up the good work. 

En uiteraard bedankt Viola Davis, om jezelf te zijn.

De volledige speech vind je hier. 

Wat hieraan vooraf ging

Shonda Rhimes, de producer van How to Get Away With Murder, Grey’s Anatomy en Scandal, werd genoemd in een artikel van de Amerikaanse journaliste Alessandra Stanley. Die noemde Rhimes in het Amerikaanse dagblad The New York Times een “boze zwarte vrouw” en een “romantische schrijfster”. Stanley omschreef in datzelfde artikel Viola Davis als een “een minder klassieke schoonheid” in vergelijking met Kerry Washington uit Scandal en Halle Berry uit Extant. Het artikel lokte heel wat reacties uit. Gelukkig kon Rhimes nadien rekenen op veel steun via sociale media. 

Onder andere van acteur Joshua Malina (David Rosen in Scandal). 

Ook van actrice Bellamy Young (Mellie Grant in Scandal). 

Rhimes reageerde ook zelf via haar Twitteraccount. 

Gesponsorde artikelen