Ontslag VS-minister van Justitie bewijst weer: Trump verwacht absolute loyaliteit, maar heeft er zelf totaal geen

Ontslag VS-minister van Justitie bewijst weer: Trump verwacht absolute loyaliteit, maar heeft er zelf totaal geen

De Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions heeft zijn ontslag ingediend. In zijn ontslagbrief schrijft hij dat hij opstapt op verzoek van president Trump. Het ontslag van Sessions komt niet onverwacht, gezien de kritiek van de president op Sessions sinds diens aantreden. Maar het toont wel weer hoe Trump omgaat met mensen die zijn persoonlijk belang niet dienen. Trump verwacht absolute loyaliteit, maar kent er zelf totaal geen.

Er was rekening houden met het vertrek van Sessions, nu de tussentijdse verkiezingen net achter de rug zijn. Eerder gisteren zei Trump nog tegen de pers “heel blij” te zijn met zijn ministers. Hij wilde toen echter niet beloven dat Sessions en diens onderminister Rosenstein volgende week nog op hun post zitten.

Trump nam het Sessions zeer kwalijk dat hij zich niet wilde bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, omdat hij zelf betrokken was geweest bij de campagne van Trump en contact had gehad met de Russische ambassadeur.

Sessions’ taken worden tijdelijk overgenomen door zijn stafchef Matthew Whitaker. De definitieve opvolger van Sessions wordt later aangewezen. De president dankte de 71-jarige Sessions voor de bewezen diensten. Sessions liet in de brief weten zich te hebben ingezet voor het uitvoeren van de veiligheidsprioriteiten waarmee Trump campagne voerde.

Rusland

Het ontslag van Sessions komt niet onverwacht, gezien de kritiek van de president op Sessions sinds diens aantreden. Trump nam het Sessions zeer kwalijk dat hij zich niet wilde bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, omdat hij zelf betrokken was geweest bij de campagne van Trump en contact had gehad met de Russische ambassadeur. Sessions liet de bemoeienis met het onderzoek over aan zijn onderminister Rod Rosenstein.

Trump zei vorig jaar dat hij de minister van Justitie nooit had benoemd als hij had geweten dat Sessions zijn handen zou aftrekken van het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller.

Whitaker neemt nu het toezicht op het Rusland-onderzoek over van Rosenstein, liet een Witte Huis-woordvoerder weten. De Democratische senator Chuck Schumer stelde al dat Whitaker voor deze taak zou moeten bedanken.

Het probleem is dat Sessions eigenlijk niks verkeerd deed. In alle politieke situaties zou het terugtrekken uit het onderzoek verwacht en gepast zijn, maar de enige die het niet accepteerde was Trump. Het geeft nog eens aan hoe onorthodox Trump is. In alle politieke situaties zou het terugtrekken uit het onderzoek verwacht en gepast zijn, maar de enige die het niet accepteerde was Trump. Trump zag zijn minister van Justitie als een soort persoonlijk advocaat, iemand die hem beschermt tegen onderzoeken en heksenjachten. Dat bleek Sessions niet te zijn.


Trump zag zijn minister van Justitie als een soort persoonlijk advocaat, iemand die hem beschermt tegen onderzoeken en heksenjachten. 

Sessions was eigenlijk een van Trumps trouwste bondgenoten

Sessions was eigenlijk een van Trumps trouwste bondgenoten. Toen Trump zichzelf in 2015 kandidaat stelde en niemand hem eigenlijk serieus nam, was Sessions het eerste lid van het Congres dat zijn kandidatuur steunde, die mee op campagne ging. Hij dacht in Trump eindelijk een woordvoerder gevonden te hebben van ideeën die hij jarenlang had. En Trump beloonde hem met de post van Justitie.

Sessions voerde het beleid van Trump met verve uit. Hij heeft een keiharde strijd tegen drugs gevoerd, de illegale migratie hard aangepakt, en daarnaast heeft hij geen schandalen veroorzaakt. Sessions heeft eigenlijk nooit een uitglijder gemaakt, was een van de trouwe ministers en toch is hij degene die de wind van voren heeft gekregen.

Waar het alweer op neerkomt is dat Trump totale loyaliteit verwacht, maar zelf geen enkele loyaliteit kent.

Het is geen toeval dat Trump Sessions nu heeft gedwongen ontslag te nemen. Trumps adviseurs vroegen hem om voorafgaand aan de midterms vooral niet te veel deining te veroorzaken, maar een campagne te voeren over zijn (economische) successen. Dat heeft hij niet echt gedaan, doordat hij ook veel aandacht vroeg voor migratie en criminaliteit, maar naar het advies om Sessions te ontslaan, heeft hij blijkbaar wel wel geluisterd.

Sessions was eigenlijk een van Trumps trouwste bondgenoten. Toen Trump zichzelf in 2015 kandidaat stelde en niemand hem eigenlijk serieus nam, was Sessions het eerste lid van het Congres dat zijn kandidatuur steunde, die mee op campagne ging.

Gesponsorde artikelen