Ontslagen uit Antwerpse ruimtelijke commissie na kritiek op De Wever in ‘De Zevende Dag’

De politieke storm rond Land Invest en mogelijke banden met, woedt nu al een week over Antwerpen. En nog lijkt ze niet uitgeraasd, want ook bekend vastgoedmakelaar Yves Heylen deelt in de brokken. Hij wordt door Unizo Antwerpen uit de Gecoro gezet, de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening. Naar eigen zeggen onder druk van N-VA en het kabinet De Wever, maar bij Unizo klinkt toch een ander verhaal. Dat hij slechts twee van de negen adviesraden heeft bijgewoond, speelt  niet bepaald in zijn voordeel. 

Voor wie niet vertrouwd is met de Antwerpse vastgoedwereld; het was Yves Heylen, zélf vastgoedmakelaar en zetelend lid in Gecoro namens Unizo, die zich als een van de eersten uiterst kritisch uitliet tegenover de vermoedelijke belangenvermenging tussen het Antwerpse stadsbestuur en vastgoedontwikkelaar Land Invest Group. Nieuwswebsite Apache verspreidde vorige week de beelden van een deel van het Antwerpse stadsbestuur dat aanwezig was op een het verjaardagsfeestje van topman van Land Invest Erik Van der Paal in restaurant ’t Fornuis. Heylen liet in De Standaard weten dat hij vond dat dit op “politieke beïnvloeding en vriendjespolitiek” leek. “De liaison dangereuse tussen de politici en sommige bouwpromotoren mag niet doorsijpelen naar onze adviesraad.”

Zondag was hij te gast in het praatprogramma De Zevende Dag op Eén. Daar zette hij zijn eerdere woorden nog extra kracht bij met de woorden: “Onze burgervader is niet lief voor vele kindjes, maar voor één welbepaald kindje.” En dit is duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten bij die burgervader, Bart De Wever.

Ontslagen uit adviesraad

Heylen kreeg in navolging van deze uitspraken naar eigen zeggen een telefoontje van de kabinetschef van De Wever. “Op een dreigende toon werd ik erop gewezen dat ik niet Unizo vertegenwoordigde en dus niet geloofwaardig ben. Ik heb steeds gezegd dat ik uit persoonlijke naam sprak als lid van Gecoro”, vertelt Heylen hierover aan De Standaard. “En een uur nadien volgde mijn ontslag.”

Maandag kreeg Heylen van Unizo te horen dat hij niet langer in de adviesraad Gecoro mag zetelen. “Door enkele telefoons uit politieke hoek en de schrik dat lopende dossiers tussen Unizo en het stadsbestuur geblokkeerd zouden geraken, heeft men de vlucht vooruit gekozen en hebben ze de klokkenluider geofferd op het altaar van de omerta”, klinkt het bij Heylen.

Politieke neutraliteit geschonden

Bij Sofi Van Ussel, Antwerpse Unizo-directrice, klinkt evenwel een heel ander verhaal. “Het standpunt van iemand die voor Unizo in de Gecoro zetelt, hoort ook gedragen te worden door Unizo. Meneer Heylen had onlangs al eens zijn persoonlijk standpunt in een krant gegeven… Dat hij eergisteren in De Zevende Dag zat zonder voorafgaand overleg sterkt me in het oordeel dat hij niet langer in staat is op een neutrale manier het standpunt van Unizo te verdedigen. Wij hebben die knoop zondagavond nog doorgehakt en maandag meedegedeeld aan de politieke partijen.”

Verder zegt Van Ussel ook dat Heylen slechts op twee van de twaalf afgelopen zittingen van de adviesraad aanwezig was. Hijzelf wijt dat aan persoonlijke moeilijke tijden waar hij zich de laatste tijd moet doorworstelen. Maar dat stuit op weinig begrip, want volgens Unizo is hij gewoon zijn boekje te buiten gegaan. “Ik heb de indruk dat hij een politiek mandaat nastreeft, terwijl je als Gecoro-lid voor Unizo politiek neutraal moet zijn. Da’s cruciaal”, besluit Van Ussel. En dergelijke en herhaaldelijke uitspraken zijn dat volgens Unizo allerminst. Zij gaan nu op zoek naar een vervanger.