Onvermijdelijk: Yvan Mayeur houdt de eer aan zichzelf en stapt uit de partij

Onvermijdelijk: Yvan Mayeur houdt de eer aan zichzelf en stapt uit de partij

Yvan Mayeur (PS) breekt uiteindelijk onder het Samusocial-schandaal en stapt uit de partij. Dat raakte zonet bekend. De Parti Socialiste zou de komende dagen over het lot van de ex-burgemeester van Brussel beslissen, maar Mayeur houdt dus de eer aan zichzelf. Mayeur moest opstappen als burgemeester toen zijn vergoeding in de daklozenorganisatie publiek werd gemaakt.

Sommigen zouden het onvermijdelijk noemen: na drie weken intern overleg en gekibbel stapt Yvan Mayeur zelf uit de Parti Socialiste. Zijn positie was onhoudbaar geworden na het zogenaamde Samusocial-schandaal. Mayeur moest toen al opstappen als burgemeester van Brussel, maar nu is het dus ook exit PS.

De PS zou in principe zelf die beslissing genomen hebben, maar was officieel nog in overleg over het lot van Mayeur en zijn OCMW-voorzitter Pascale Peraïta. Door zelf op te stappen, bespaart hij zijn partij dus alvast één beslissing. Over die beslissing om zijn burgemeesterschap af te geven, gingen ook een aantal dagen, toen Mayeur nog even aan zijn sjerp vastklampte.

Samusocial is een daklozenorganisatie in het Schaarbeekse, waar Mayeur zitpenningen voor ontving. Jaarlijks ging er zo’n 200.000 euro richting de socialist, en de boekhouding vertoonde een gat van zo’n 11.000 euro. Gevolg: een gerechtelijk onderzoek én een onderzoekscommissie naar de vzw. Mayeur stapte op, hij werd opgevolgd door Philippe Close.

De brief van Mayeur aan Jaqueline De Baets, de voorzitter van de ethische commissie van de PS

“Mijn liefste Jacqueline,

Hierbij vraag ik je om akte te nemen van mijn ontslag uit de Parti Socialiste. Het is met pijn in het hart dat ik je dit schrijf.Ik ben een socialistisch militant. Ik was er steeds van overtuigd dat ik handelde in het belang van ons ideaal. In mijn afdeling en aan de basis, maar ook in de verschillende functies die ik heb mogen uitoefenen in het parlement, bij het Brusselse OCMW, in de openbare ziekenhuizen en bij de stad Brussel.

Samusocial, dat ik mee heb opgericht, heeft duizenden daklozen aan onderdak geholpen. We hebben driehonderd jobs gecreëerd in een moeilijke, sociale sector.Ik heb wellicht fouten gemaakt. Ik betreur dat ten zeerste. Ik betreur ook dat ik me niet heb kunnen verantwoorden bij onze regionale autoriteiten.

Ik zou je willen vragen om mijn ontslag over te maken aan de commissie, die misschien ondanks alles toch zou moeten horen wat ik vorige week verteld heb aan de twee vertegenwoordigers.

Ik blijf een partijloos socialistisch militant.”

Gesponsorde artikelen