Onverwacht: Onkelinx (PS) kondigt afscheid van de politiek aan in emotionele persconferentie

Onverwacht: Onkelinx (PS) kondigt afscheid van de politiek aan in emotionele persconferentie

PS-kopstuk Laurette Onkelinx neemt ten laatste na de parlementsverkiezingen van 2019 afscheid van de politiek. Dat kondigt ze aan in een emotionele persconferentie. Ze wordt in oktober al vervangen als fractieleidster voor de PS in de kamer, maar blijft nog even voorzitster van de Brusselse PS-federatie.

Onkelinx noemt de verkiezingen van 2018 en 2019 haar “laatste grote politieke strijd”. Daarna neemt ze definitief afscheid van de actieve politiek. “Ik maak plaats voor de jonge garde”, klonk het. Deze zomer keurde de PS op een congres nieuwe cumulregels goed waardoor het aantal functies dat één politicus tegelijk mag uitvoeren, sterk beperkt wordt. Onkelinx liet toen weten dat ze haar rol in het parlement zou laten vallen en haar voorzitterschap van de Brusselse PS-federatie zou behouden.

Ze wil die Brusselse PS-federatie, die het sinds het Samusocial-schandaal moeilijk heeft, nog een laatste duwtje in de rug geven. “Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden zit”, zegt ze. “Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld. Vandaag heb ik zin in iets anders. Ik wil het laatste hoofdstuk van mijn carrière schrijven. Maar ik blijf wel militant. Ik heb altijd van mijn job gehouden.” Onkelinx bedankte haar familie en kinderen voor de steun en uitte haar sympathie voor medewerkers, experts en kabinetsmedewerkers.

De PS in een neerwaartse spiraal

De PS heeft het de jongste tijd zwaar te verduren gehad. Zo was er de Publifin-affaire in Luik en het Samusocial-schandaal in Brussel, waarbij bleek dat PS-mandatarissen zichzelf geld toe-eigenden in adviesraden waarin ze soms helemaal niet aanwezig waren.

Onkelinx kreeg veel kritiek toen ze achter Yvan Mayeur bleef staan, die in opspraak kwam wegens corruptie bij daklozenorganisatie Samusocial. Mayeur moest uiteindelijk opstappen als burgemeester van Brussel. Net voor de zomervakantie werd de partij ook uit de Waalse regering gezet. Ook verdedigde het advocatenkantoor Marc Uyttendaele, de echtgenoot van Onkelinx, Mayeur in de Samusocial-kwestie.

Uit een recente grote peiling blijkt ook dat de PS enorm aan stemmen verliest. In Brussel, waar de Franstalige socialisten in 2014 nog 24,9 procent haalden, zijn ze nu meer dan de helft van die stemmen kwijt met 12,1 procent. In Wallonië zakt de partij van Di Rupo van 32 procent naar 20 procent.

Andere politici loven Onkelinx

Patrick Dewael (Open Vld), Meryame Kitir (sp.a) en Guy Verhofstadt (Open Vld) uiten in De Morgen hun lof voor Onkelinx. “Laurette Onkelinx is een gerespecteerd politiek tegenstrever”, zeg Dewael, Open Vld-fractieleider in de Kamer. “Ze kent haar dossiers, weet compromissen te sluiten en zal haar standpunt zwaar bevechten.” Hij noemt Onkelinx “geen gemakkelijke tegenstander, zowel binnen de meerderheid als in de coalitie, waar ze steeds hardnekkig haar punten verdedigde”. Ook staat Dewael stil bij de persoonlijkheid van Onkelinx: “Ze was zeer aangenaam in de omgang, was belezen en had een culturele bagage. Het was een plezier om met haar om te gaan.”

twitter @patrick de wael

Sp.a-fractieleider Meryame Kitir zegt dat Onkelinx “een moedige beslissing” genomen heeft: “Niet iedereen weet wanneer ze moet stoppen. Het is goed om niet vast te houden aan je postje.” Verhofstadt, oud-premier en momenteel liberaal fractieleider in het Europees parlement, blikt op zijn samenwerkingen met Onkelinx in de regeringen-Verhofstadt terug als “negen intense jaren”. Tijdens de drie ambtstermijnen van Verhofstadt was Onkelinx respectievelijk vicepremier en minister van Werkgelegenheid en Gelijkekansenbeleid, minister van Justitie en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. “Nooit een saai moment”, gaat Verhofstadt verder. “We verschilden vaker van mening dan we het eens waren, vooral inzake budget dan, maar uiteindelijk kwam er altijd een werkbaar compromis uit de bus. De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw en ik wens haar al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen.”

epa

Gesponsorde artikelen