Onverwachte reactie van Trump over Noord-Korea: “Ik doe zo hard mijn best om de vriend van Kim Jong-un te zijn”

Onverwachte reactie van Trump over Noord-Korea: “Ik doe zo hard mijn best om de vriend van Kim Jong-un te zijn”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer een bijzondere tweet gestuurd over Noord-Korea. Deze keer werd er eens niet met modder gesmeten. Of toch niet rechtstreeks. Trump tweet dat hij Kim Jong-un nooit “klein en dik” zou noemen, en dat hij “zo hard” z’n “best doet om zijn vriend te zijn”. “En misschien gebeurt dat op een dag wel.”

Trump is nog altijd op reis in Azië, waar hij momenteel een economische top in Vietnam bijwoont. De voorbije dagen probeerde hij de druk op Noord-Korea te verhogen. Zo zei hij in een speech in Zuid-Korea: “Onderschat ons niet. En daag ons niet uit … De wapens die je verkrijgt maken je niet veiliger, ze brengen je regime in groot gevaar. Iedere stap die je op dit donkere pad zet, vergroot het gevaar waar je mee te maken krijgt.”

Gisteren volgde dan de reactie van Noord-Korea, in een statement van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Roekeloze opmerkingen van een oude gek als Trump zullen ons nooit bang maken of tegenhouden. Integendeel, dit maakt ons zekerder dat onze keuze om economische ontwikkeling te promoten en tegelijkertijd ons nucleair arsenaal op te bouwen de juiste is, en het is een stimulans om onze inspanningen te versnellen om onze nucleaire macht te vervolledigen.”

Trump: “Oud?”

Dat de Noord-Koreanen hem “oud” noemen heeft Trump geraakt, en zo begon hij ook z’n beruchte tweet: “Waarom zou Kim Jong-un mij oud noemen, terwijl ik hem nooit “klein en dik” zou noemen? Ach ja, ik doe zo hard mij best om zijn vriend te zijn – en misschien gebeurt dat op een dag wel.”

Op een persconferentie werd Trump naar zijn verrassende reactie gevraagd. “Dat kan wel vreemd lijken, maar het is een mogelijkheid. En als het zou gebeuren, dan zou het een goede zaak zijn, voor Noord-Korea, maar ook voor vele andere plaatsen en voor de wereld.”

We zijn nu al benieuwd naar de reactie van Kim Jong-un …

EPA

Putin

Intussen heeft Trump ook een ontmoeting met Vladimir Putin achter de rug. Hij verklaarde nadien dat hij Putin gelooft wanneer hij zegt dat Rusland niet heeft ingegrepen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump tweette ook dat hij het belangrijk vindt om een goede relatie met Putin op te bouwen. “Ik probeer conflicten op te lossen in Noord-Korea, en Syrië, Oekraïne, het terrorisme, en Rusland kan ons daarbij helpen.” Trump krabbelde later wel een beetje terug door te zeggen dat hij achter de Amerikaanse inlichtingendiensten staat.

Gesponsorde artikelen