Onze F16’s vlogen meer dan 300 missies tegen IS, maar leger formeel: “Geen weet van burgerslachtoffers”

Onze F16’s vlogen meer dan 300 missies tegen IS, maar leger formeel: “Geen weet van burgerslachtoffers”

Voor Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) is de Belgische deelname aan de strijd tegen IS van cruciaal belang. De luchtmacht zet 6 F16-toestellen en 100 man in, vanop een luchtmachtbasis in Jordanië. Meer dan 7.000 vlieguren zitten er ondertussen op. En dat koopt een zitje aan tafel bij de grote landen, en veel ‘classified information’ over IS. De oppositie is kritisch, maar het leger is formeel: “Wij hebben echt geen weet van burgerslachtoffers.”

Het waait stevig, waardoor de hitte niet opvalt. Er keren net twee F16’s terug, op deze luchtmachtbasis in Jordanië. “Die komen van Mosul”, zegt generaal-majoor Frederik Vansina, baas van de luchtmachtcomponent. Het Belgisch leger vecht mee aan de strijd tegen IS, en die woedt volop in Noord-Irak.

Vandaag is minister Steven Vandeput (N-VA) en z’n commissie Defensie van de Kamer op bezoek. Hij wil weten hoe het loopt. Want de inspanning van het leger is behoorlijk zwaar: zes maanden lang 6 F16’s. Met 7 piloten die telkens missies van zo’n vijf uur vliegen. Dat doen ze 6 dagen op 7, gedurende één maand, en dan worden ze weer vervangen.

De Belgen wisselen die missie af met de Nederlanders: zes maanden doet het ene land de bewaking van de luchthaven terwijl het andere land de jets levert. En dan omgekeerd.

De missie is van strategisch belang. België ‘koopt’ zich met deze missie een plaats aan tafel bij de grote jongens. “We zijn één van de 13 landen die mee in de internationale coalitie zit tegen de IS. Dat maakt dat we ook toegang hebben tot gigantisch veel ‘intel’ over de IS: informatie over wat die allemaal van plan zijn”, zo klinkt de toelichting.

De Belgen zitten volop in de strijd. Ze bombarderen de aanvoerlijnen naar Raqqa, de hoofdstad van IS. En ze doen dus ook volop mee aan de belegering van Mosul.

De inspanning van het leger is behoorlijk zwaar: zes maanden lang 6 F16’s. Met 7 piloten die telkens missies van 4 à 6 uur vliegen. Dat doen ze 6 dagen op 7. Gedurende één maand, en dan worden ze weer vervangen.

Hoeveel slachtoffers?

In Qatar zit het hoofdkwartier van de operatie. Daar worden eigenlijk alle doelwitten bestudeerd, die mogelijk zijn om IS te bestoken. Ondertussen zit België aan 7.000 gevlogen uren sinds 2014. 326 missies in totaal, met telkens twee of vier F16’s.

In ongeveer 45 procent van alle missies wordt er ook effectief geweld gebruikt, en bommen gedropt. De 55 procent andere vluchten zijn vooral verkenning en informatie. Dik 80 procent daarvan is in Irak, en 20 procent in Syrië.

Tijdens de briefing heeft de oppositie kritische vragen. “Je moet altijd in de spiegel kunnen kijken. Dus als er enige twijfel is, niets doen. Bij op voorhand geplande aanvallen wordt altijd berekend wat precies de meest ‘geschikte’ bom is”, zegt de commandant van de operatie.

Maar Dirk Van der Maelen (sp.a) zet door: “We zijn niet altijd transparant. We weten dat er groeiend aantal burgerslachtoffers valt, 2500 afgelopen maand. En dat betekent meer civiele slachtoffers. Gemiddeld is er één burgerslachtoffer per zeven à tien aanvallen met geweld. Dan zou je voor België aan ongeveer een twintigtal slachtoffers uitkomen onder burgers. En toch beweert het leger dat er geen zijn?”

Minister Vandeput reageert: “Excuseer, maar uw uitleg klopt niet. Wij zijn wel zeer transparant.” Generaal-majoor Frederik Vansina volgt op: “Ik heb geen rapporten of opnames gezien waarin wij burgerslachtoffers veroorzaakt hebben. Maar wij hebben nog geen opname gezien, waarin we burgerslachtoffers veroorzaakt. Elke aanval wordt heel grondig gedebrieft. Als er een geval is van burgerslachtoffers wordt dat au serieux genomen. “

Een militair attaché voegt er nog aan toe: “Voor ons gelden ethische regels meer dan voor de Amerikanen”.

In ongeveer 45 procent van alle missies wordt er ook effectief geweld gebruikt, en bommen gedropt. De 55 procent andere vluchten zijn vooral verkenning en informatie. Dik 80 procent daarvan is in Irak, en 20 procent in Syrië.

Spectaculair! Kijk hoe Belgische F16’s IS-doelwitten opblazen:

Gesponsorde artikelen