Onze koning volgt glutenvrij dieet … omdat hij het in z’n hoofd heeft gehaald dat het gezond is

Koning Filip volgt sinds kort een strikt glutenvrij dieet. Dat is vandoen voor mensen coeliakie hebben, een aandoening waarbij iemand glutenintolerant is. Dat is Filip niet. Maar onze vorst verwart blijkbaar dingen: hij is ervan overtuigd dat een glutenvrij dieet gezond is. 

Het is uitgekomen omdat ze voor de koning bij zijn recent staatsbezoek aan Nederland apart moesten koken. Het personeel in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waar Filip en Mathilde logeerden en een staatsbanket bijwoonden, hadden duidelijke instructies gekregen. Er is speciaal voor de Belgische vorst ingekocht en gekookt.

Fans van ons koningshuis moeten niet panikeren: Filip is niet ziek en hij lijdt niet aan coeliakie, een chronische darmaandoening waarbij iemand glutenintolerant is. Hij lijkt gewoon wat dingen door elkaar te halen en is er blijkbaar van overtuigd dat zo’n glutenvrij dieet te maken heeft met een keuze om gezonder te gaan leven.

“Hij is erg gesteld op gezonde voeding”

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in veel graansoorten, waaronder tarwe, rogge, gerst, haver en spelt. Alle producten waar granen of bloem in zijn verwerkt – of die daar zelfs slechts mee in aanraking zijn gekomen – moeten van het menu worden geschrapt voor mensen die een glutonintolerantie hebben.

Volgens voedingswetenschappers “gelooft wie glutenvrij eet omdat hij denkt dat het gezond is in larie en apekool”. Het heeft geen enkel effect op je gewicht en kan schadelijk zijn. Bovendien vinden patiënten met glutenintolerantie het erg dat hun ziekte wordt gezien als dieethype.

Dat is aan onze vorst dus voorbijgegaan. Hij is “erg gesteld op gezonde voeding”, zeggen vertrouwelingen van de koning aan Het Belang van Limburg, en “is daarom overstag gegaan”. Hij “vindt het ook belangrijk dat zijn omgeving gebalanceerd eet”. Dat laatste zou betekenen dat Mathilde en de vier kinderen mee moeten doen.

Meer
Lees meer...