Onze laatste (en door ons getrainde) bondgenoten in Syrië beginnen over te lopen naar IS & co

Harakat al-Hazm, een door de westerse coalitie gesteunde militie die tegen de Syrische president Assad vocht en een belangrijke bron van inlichtingen was in de strijd tegen Islamitische Staat, is ontbonden. De 4.000 strijders zijn massaal aan het overlopen naar de partijen waar wij tegen vechten, zoals al Nusra en Islamitische Staat. Het doet ons ook de vraag stellen wie die 35 Belgische militairen in Irak aan het trainen zijn en of dat wel zo’n goed idee is.

Gisteren lieten commandanten van Harakat al-Hazm online weten dat ze hun eenheden aan het ontmantelen zijn en dat ze zich met hun volgelingen gaan aansluiten bij “het grotere Islamistische front”. De reden: ze voelen zich in de steek gelaten door het Westen en liever dan afgeslacht te worden door de jihadisten, hebben ze dan maar besloten hun rangen te versterken. O ja. De wapens die ze van onder meer de Amerikanen kregen, die nemen ze wel met zich mee.

Tot begin dit jaar genoot al-Hazm openlijk de steun van het Witte Huis en de VS. De militie, ongeveer 4.000 strijders sterk, vocht immers niet alleen tegen Assad, maar was ook vijand van Islamitische Staat en van Jabhat al-Nusra (al-Qaida in Syrië).

Toys for the boys

De leiders van al-Hazm werden zelfs door de VS uitgenodigd en kregen geld van de Amerikanen om een team van 50 man op te richten dat vanop de grond de coalitie bijstond met het plannen en evalueren van hun luchtaanvallen.

Al-Hazm kreeg ook speelgoed van het Westen in het kader van een train-and-equip-programma. Twintig tanks en zes splinternieuwe armored personnel carriers, maar ook walkie talkies en TOW anti-tankraketten. De miserie begon toen al-Nusra (al-Qaida dus) een groot deel van die dingen kon buitmaken. Al-Hazm moest ook steeds meer terrein prijsgeven aan al-Nusra.

In de steek gelaten door Obama

De commandanten van al-Hazm smeekten de coalitie om meer middelen en steun. Maar in oktober al besloot het Witte Huis om “wegens teleurstellende resultaten” de geldkraan helemaal dicht te draaien. Een beslissing die zich sinds eind december liet voelen bij de 4.000 strijders van al-Hazm. Amper nog munitie voorhanden, plus steeds meer gevoelens van “we zijn verraden door Obama” maakten zich meester van de rangen.

Bij al-Nusra besloten ze dat het wellicht het goeie moment was om even door te duwen. Woensdag verklaarde het de “totale oorlog” aan al-Hazm. Donderdag begon al-Nusra een offensief. Zaterdag werd al-Hazm verdreven uit strategische posities in het noorden van Syrië, een actie waarbij tientallen doden vielen. En gisteren besloot al-Hazm zich aan te sluiten bij het Shamiah Front. Eerder deed ook Harakat Nour al-Din al-Zenki dat, een andere militie die gesteund en getraind werd door de coalitie.

Overlopers. Getraind door ons.

Hoeveel van de ondertussen in totaal 5.000 door de CIA getrainde militieleden al overgelopen zijn naar het door al-Qaida gecontroleerde al-Nusra of Islamitische Staat, is onduidelijk, maar bronnen in Syrië spreken over “duizenden”.

De recente ontwikkelingen doen toch ernstige vragen rijzen over de 35 Belgische militairen die sinds vorige week in Irak zitten om soldaten op te leiden om te vechten tegen Islamitische Staat. Sinds Islamitische Staat zich op Iraakse bodem heeft begeven, hebben soennieten in het Iraakse leger aan de lopende band gedeserteerd en/of zijn ze overgelopen naar IS.

Niks nieuws onder de zon

Het is niks nieuws. Uit de strijders die we in Afghanistan trainden en bewapenden ontstond al-Qaida. Islamitische Staat loopt vol met militairen die ergens in de wereld ooit opgeleid werden door westerse troepen. De belangrijkste militairen in het kalifaat bijvoorbeeld, zijn Tsjetsjenen en Georgiërs, opgeleid nog niet eens zolang geleden door de CIA en MI5.

Je kan er vergif op innemen dat de soldaten die we nu aan het trainen zijn, eenmaal IS verslagen wordt, een rol gaan spelen in de conflicten die zich aandienen in Irak. Want de sjiieten vechten al meer dan duizend jaar tegen de soennieten en die vechten tegen de koerden en … 

Meer
Lees meer...