Onze sportredacteur niet mals voor de bondscoach: “What have you been smoking, Martinez?”

Onze sportredacteur niet mals voor de bondscoach: “What have you been smoking, Martinez?”

Steek nog maar een sigaretje extra op als je volgende week de bloemetjes gaat buitenzetten, Radja, want voetballen moet je toch niet doen. Het is toch interlandweekend, vraag je je dan af. Inderdaad, maar, begrijpen wie begrijpen kan, onze beste middenvelder is niet geselecteerd door bondscoach Roberto Martinez. Of hoe een belachelijke persoonlijke vete ons toch echt een WK kan gaan kosten.

De aankondiging van de selectie voor interlands is vaak een saaie bedoening. Naast de één of twee ietwat onverwachte namen, ligt de selectie op voorhand eigenlijk al zo goed als vast. We hebben een hele hoop topvoetballers, maar nu ook weer niet genoeg om er een hele selectie mee te vullen. Elke internationale topspeler zou bij de Belgen dus zeker moeten zijn van zijn plaats, zeker in de grote selectie. ‘Zou’, want Roberto Martinez zette vandaag de Belgische voetbalwereld op z’n kop door een van z’n belangrijkste middenvelders gewoon thuis te laten. Niet op de bank, of op de tribune. Neen, gewoon niet in de selectie. Een collectieve zucht ging door België.

“Ik kies gewoon voor anderen”

Het zat er al een paar keer bovenhands op tussen bondscoach Roberto Martinez en Roma-middenvelder Radja Nainggolan. Zo kan Martinez niet leven met de levensstijl van Nainggolan. Die zet graag al eens een stapje in de wereld en is een verstokt roker. Maar zolang het zijn prestaties op het veld niet beïnvloedt, zou dat toch echt niet mogen tellen. Dat is bij zijn club Roma toch allerminst het geval. Martinez bevestigde daarenboven nog op de persconferentie dat de niet-selectie geen straf is voor Nainggolan. “Ik kies gewoon voor anderen”, bleef de bondscoach wel heel op de vlakte.

Hij kiest inderdaad voor anderen. De rechtstreekse concurrenten en de spelers die Nainggolan dus naast de selectie doen vallen, zijn Mousa Dembélé, Steven Defour, Youri Tielemans, Axel Witsel en Marouane Fellaini. Een rijtje grote namen, dat zeker. Maar met Defour en Tielemans staan er dus al twee spelers op die bij hun eigen ploeg (respectievelijk het bescheiden Burnley en miljoenenploeg Monaco) zelfs geen certitude zijn.

Ook spelers als Nacer Chadli, Divock Origi, Kevin Mirallas, Thomas Meunier en Thomas Vermaelen komen amper aan speelminuten bij hun club. En zelfs een half-geblesseerde Eden Hazard, waarvan we dus niet weten of hij zal kunnen spelen, werd opgenomen in de selectie; iets dat zelfs Chelsea-manager Antonio Conte verraste (zie tweet). Maar voor hen heeft Martinez dus wel een plaatsje vrij.

Met de bijl in de hand (en soms ook in de benen)

Komt daar nog bij dat de Spanjaard maar liefst vier keepers meeneemt. Dat is er dus één voor in de basiself, eentje als vervanger op de bank, eentje om de bank warm te houden bij een blessure van een van de eerste twee en een vierde om … ja, om het water te dragen. De recent bij Anderlecht zeer onzeker ogende Matz Sels is zo als vierde doelman, of waterdrager, geselecteerd. Een plaats die Martinez toch makkelijk aan Nainggolan had kunnen geven. Maar neen, hij heeft “voor andere spelers gekozen”.

Radja speelde het voorbije seizoen de pannen van het dak bij Roma. Een speler met de bijl in de hand (en soms ook in de benen) en, vooral, het mes tussen de tanden. Een vechter dus. En dat kan je in een vedettenploeg als de onze altijd gebruiken. Maar daar oordeelde Martinez nu dus anders over. Dat Martinez het moeilijk heeft met de persoon Nainggolan, kunnen we begrijpen. Als je hem ziet spelen, verwacht je niet meteen de meest easy going persoon voor je te hebben. Maar is het niet net de taak van de Belgische bondscoach om overweg te kunnen met de ego’s van een nationale ploeg van het niveau als de onze?

Het is hoe dan ook een duidelijke keuze van Martinez om Nainggolan thuis te laten. Dat staat vast. En een enorm domme keuze ook. Dat staat zeker vast.

Gesponsorde artikelen