“Oogjes dicht en snaveltjes toe”, binnenkort leest Meneer de Uil ons weer voor uit de ‘Fabeltjeskrant’, maar dan in 3D

“Oogjes dicht en snaveltjes toe”, binnenkort leest Meneer de Uil ons weer voor uit de ‘Fabeltjeskrant’, maar dan in 3D

“Hallo meneer de uil, waar breng je ons naartoe?” Groot nieuws voor iedereen die vroeger aan de televisie gekluisterd zat voor de legendarische kinderserie ‘De Fabeltjeskrant’. Vanaf 2018 neemt meneer de uil ons weer mee terug naar ‘Fabeltjesland’. En we gaan ons dan echt in het dierenrijk kunnen wanen, want de nieuwe afleveringen zullen in 3D verschijnen. We. Can’t. Wait. 

“Oogjes dicht en snaveltjes toe.” Iedereen die voor 1992 is geboren en de televisieserie Fabeltjeskrant keek, zal zich deze afsluitende woorden van Meneer de Uil aan het eind van iedere aflevering nog goed kunnen herinneren. In 1992 verdween de superpopulaire kinderserie van de televisie, maar nu, 24 jaar later, starten de eerste opnames voor een nieuwe versie en wel in … 3D.

“Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen”, laat Robin de Levita, de zoon van bedenker Loek de Levita, weten aan de Nederlandse nieuwszender NOS. “Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken. Aanvankelijk zag ik dat niet zitten, maar het vertaalt zich goed. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel.”

Beste Kinderprogramma Aller Tijden

De nieuwe Fabeltjeskrant wordt een internationale coproductie waarbij Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland samenwerken. De makers beginnen met 52 afleveringen, waarbij elke aflevering 7 minuten zal duren.

De scenario’s worden op dit moment geschreven door een internationaal team en zullen gedeeltelijk gebaseerd zijn op de oude Fabeltjeskrant. “En we proberen ook actueel te zijn”, vertelt producent Mark Mertens van het Vlaamse productiebedrijf Grid – dat samenwerkt met productiebedrijven Rubinstein Pictures en de originele producent van de Fabeltjeskrant Levita Productions – aan de krant De Morgen. De serie die in 2005 werd uitgeroepen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden, staat erom bekend actuele maatschappelijke thema’s niet uit de weg te gaan.

Acteurs nog onbekend

De bedoeling is dat de eerste nieuwe afleveringen in 2018 op televisie verschijnen, als de serie 50 verjaardagskaarsjes uitblaast. Maar producent Mertens laat aan de krant De Morgen weten dat het 2020 kan zijn, voordat we kunnen genieten van de eerste afleveringen. De makers hopen wel al eind dit jaar met enkele proefafleveringen op internationale televisiebeurzen te kunnen staan.

Wie precies Meneer de Uil, Bor de Wolf en Juffrouw Ooievaar en alle andere dieren uit ‘Fabeltjesland’ gaan spelen is nog onduidelijk. Veel van de stemacteurs van de oude Fabeltjeskrant zijn overleden, dus de makers zoeken op dit moment nieuwe mensen. Er gaan ook anderstalige versies komen, dus ook in andere landen zoeken de makers naar acteurs.

Van 1968 tot 1992 zijn meer dan 1640 afleveringen van de Fabeltjeskrant op de televisie uitgezonden in maar liefst 40 landen. We kunnen niet wachten tot we weer naar de fabeltjes van Meneer de Uil mogen luisteren.

Om vast in de sfeer te komen 🙂

Gesponsorde artikelen