Ook 2017 komt in het lijstje van warmste jaren ooit, en dat is geen verrassing

Ook 2017 komt in het lijstje van warmste jaren ooit, en dat is geen verrassing

2017 is nog niet voorbij, maar nu al is duidelijk dat het voorbije jaar zeker bij de drie warmste jaren sinds het begin van de metingen zal horen. Wereldwijd zal de gemiddelde temperatuur enkel in 2016 nog hoger hebben gelegen. Daar was El Niño mee voor verantwoordelijk, dus zonder dat fenomeen zouden we misschien wel een nieuw record bereikt hebben. Dat van 2015 gaat er mogelijk wel aan.

Niet toevallig wordt deze voorspelling bekend gemaakt op de eerste dag van de klimaattop in Bonn. Er mag dan wel twee jaar geleden in Parijs een akkoord zijn afgesloten, jaarlijks worden we eraan herinnerd waarom het zo belangrijk is dat we de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Dat ieder jaar een record neerzet op het vlak van wereldwijde gemiddelde temperatuur is geen toeval meer.

Hittegolven en orkanen

Behalve de cijfers liegen ook de situaties met extreem weer er niet om. In Azië zijn dit jaar temperaturen van 50 graden gemeten. Boven de Atlantische Oceaan ontstond de ene orkaan na de andere, en het was zelden gezien hoe verschillende orkanen van de hoogste categorie kort na elkaar op dezelfde gebieden inbeukten. Eentje heeft recent zelfs Ierland getroffen, en dat is ook uitzonderlijk. De moesson was dit jaar zo verwoestend dat miljoenen mensen er de gevolgen van ondervinden. En in Oost-Afrika gebeurt het tegenovergestelde: daar is het nog altijd kurkdroog.

Officieel moet een wetenschapper onderzoek doen voor een conclusie kan worden gevormd, maar al op voorhand kan Petteri Taalas van de World Meteorological Organization (WMO) stellen dat al deze dingen de gevolgen zijn van de klimaatverandering. En dat het vooral de opwarming veroorzaakt door de mens is die de opwarming drijft. Fossiele brandstoffen en ontbossing blijven een groot probleem vormen.

Pauze is voorbij

Een tijdje geleden was er sprake van een afremming in de opwarmende trend, waardoor sommige sceptici hadden geopperd dat de klimaatverandering gepauzeerd was. Maar intussen is de opwarming weer volop herbegonnen, en dus rust er een zware verantwoordelijkheid op de schouders van de onderhandelaars in Bonn deze week. Daar zijn de resultaten van 2017 vanochtend voorgesteld. Deze en volgende week zullen ze er nadenken over de uitvoering van het klimaatakkoord dat in 2015 werd afgesloten.

Als we nu niks doen, dan zou de gemiddelde temperatuur met drie graden stijgen ten opzichte van de temperatuur voor de Industriële Revolutie. Dat lijkt niet veel, maar voor onze planeet is het immens. Het zeeniveau zal fel stijgen, terwijl hittegolven en droogte eerder de regel dan de uitzondering zullen zijn. Ook stormen zullen extremer worden, zoals we dit jaar al hebben mogen ondervinden.

Is het dan nooit warmer geweest op onze planeet? Wat de wetenschap met zekerheid kan zeggen is dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer de voorbije 800.000 jaar nooit zo hoog gelegen heeft als nu. Officieel weten we pas in januari op welke plaats het jaar 2017 zal eindigen, maar alles wijst op een niet zo eervolle tweede plaats, na vorig jaar …

Gesponsorde artikelen