Ook Bart De Wever haalt wit konijn boven voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen …

Ook Bart De Wever haalt wit konijn boven voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen …

Het is nog een jaar, maar de strijd voor de gemeenteraadsverkiezingen woedt al volop in Antwerpen. Nu Samen, de lijst van Groen en Sp.a, is voorgesteld, is het aan de N-VA en Bart De Wever om hun lijst te vormen. Daarbij willen ze onder andere uitpakken met Darya Safai. Darya wie? Een Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste. N-VA bood haar volgens De Morgen de tweede plaats op de lijst, maar ze heeft nog niet toegezegd.

De 42-jarige Darya Safai is geboren in Iran, maar moest daar in 1999 als tandartsstudente wegvluchten nadat zo in de gevangenis was beland na een studentenprotest. Ze werd bij verstek veroordeeld tot 2 jaar cel, maar bouwde in België haar leven uit.

Darya Safai behaalde hier haar diploma en richtte met haar man tandheelkundige klinieken op in Antwerpen en Brussel. Haar levensverhaal kan je lezen in het boek Lopen tegen de wind, een boek dat is uitgedeeld in honderd Brusselse en Antwerpse secundaire scholen om zo leerlingen op jonge leeftijd bewust te maken van vrouwendiscriminatie.

Vrouwenrechtenactiviste

Daarnaast maakt Darya Safai vooral naam als vrouwenrechtenactiviste en het is vooral daardoor dat ze past in het profiel van de N-VA van Bart De Wever. Safai kreeg vorig jaar nog de prijs het Ebbenhouten Spoor van de partij. “Je bent het levende bewijs dat je zonder je achtergrond te verloochenen, kunt participeren in onze gastvrije maatschappij”, viel toen te horen.

Darya Safai komt op voor de onderdrukking van vrouwen door de islam. Ze wijst er daarbij altijd fel op hoe ze Iran heeft zien veranderen en zag hoe vrouwen steeds minder rechten kregen. Daarbij is ze ook tegen hoofddoeken, boerka’s en nikabs. Ze is ook een vaak gevraagde gast als die thema’s ter sprake komen.

Tweede plaats?

Safai zou volgens De Morgen op de lijst de tweede plaats kunnen krijgen na burgemeester Bart De Wever. Ze geeft toe dat ze heeft gesproken met de partij, maar zegt dat ze nog geen beslissing heeft genomen.

Een week geleden stelden Sp.a en Groen in Antwerpen de gemeenschappelijke lijst Samen voor. Daarbij viel vooral de tweede plaats van politiecommissaris Jinnih Beels op. Heeft de N-VA nu ook haar wit konijn gevonden?

“Let Iranian Woman Enter Their Stadiums”

De activiste haalde ook al vaak internationaal de media met haar organisatie Let Iranian Woman Enter Their Stadiums. Het is voor Iraanse vrouwen namelijk verboden om sportevenementen bij te wonen.

Als protest trekt Darya Safai daarom vaak met T-shirts en spandoeken met die boodschap naar wedstrijden van Iraanse nationale ploegen. Al meermaals is ze daarbij hardhandig verwijderd. Vooral tijdens de afgelopen Olympische Spelen werd haar actie niet echt gewaardeerd. Maar ook tijdens een volleybalwedstrijd in Italië werd ze hardhandig uit het stadion gezet. De Italiaanse krant la Repubblica vroeg na dat voorval op zijn voorpagina voor een officiële verontschuldiging.

Bekijk hier een documentaire over haar protestacties bij sportevenementen:

Gesponsorde artikelen