Ook bitcoins zijn te stelen: hackers jatten voor 50 miljoen aan cryptomunten

Ook bitcoins zijn te stelen: hackers jatten voor 50 miljoen aan cryptomunten

Bitcoins zijn hot: een jaar geleden was de bitcoin nog 736 dollar waard, nu is de virtuele munt ruim 15.000 dollar waard. Dat trekt blijkbaar ook criminelen aan, want handelsplatform voor bitcoins NiceHash is overvallen door criminele hackers. Ze maakten voor 50 miljoen euro aan bitcoins buit. Alleen: wat kunnen ze daar mee aanvangen?

NiceHash is een marktplaats voor voor virtuele munten zoals bitcoin. NiceHash weet nog niet in detail hoe de hackers zijn binnengekomen. Volgens CoinDesk is er een transactie uitgevoerd met een bitcoinportemonnee die 4.736,42 bitcoins bevat. Die bitcoins zijn op het moment 62 miljoen dollar waard, omgerekend ruim 50 miljoen euro.

De website van NiceHash is voor 24 uur stilgelegd. De marktplaats heeft zelf nog niet naar buiten gebracht hoe groot de schade precies is. Er loopt op dit moment een intern onderzoek.

“Zorgwekkend”

“Dit is overduidelijk een zorgwekkende zaak en we werken er hard aan om dit in de komende dagen recht te zetten”, schrijft NiceHash. “Het incident is ook gemeld bij de juiste autoriteiten en politie en we werken met hen samen.”

Bitcoins zijn de jongste tijd veel meer waard geworden. Een jaar geleden was de bitcoin nog 736 dollar waard. Eind november kwam de munt boven de 10.000 euro uit. Nu is de virtuele munt ruim 15.000 dollar waard.

Het is maar de vraag wat de dieven met de virtuele munt kunnen. Bitcoins zijn geoormerkt en als een een bitcoin wordt ontvreemd, blijft dat aan de gestolen munt kleven. Officiële Marktplaatsen kunnen gestolen cryptomunten weigeren en dat is in het verleden ook al gebeurd.

Bitcoins zijn geoormerkt en als een een bitcoin wordt ontvreemd, blijft dat aan de gestolen munt kleven. 

Gesponsorde artikelen