Ook de Belgische vrouwen staan op tegen Trump: al 5.000 man in Brussel op dag van z’n eedaflegging

Ook de Belgische vrouwen staan op tegen Trump: al 5.000 man in Brussel op dag van z’n eedaflegging

De dag van Trumps eedaflegging als volgende president van de Verenigde Staten zou ook een belangrijk moment moeten worden voor de vrouwenbeweging. Die zijn namelijk bang dat vrouwenrechten onder Trump sterk zouden worden teruggeschroefd. In België kan je op dezelfde dag ook solidair zijn: op het Muntplein in Brussel worden dan zo’n 5.000 vrouwen verwacht. 

Dat president Donald Trump wel eens slecht nieuws zou kunnen zijn voor Planned Parenthood, da’s de grootste angst van de vrouwenbewegingen in de Verenigde Staten. Dus is het verzamelen geblazen op de dag dat Trump z’n presidentiële eed aflegt. Ook in België komen vrouwen dan samen op het Muntplein in Brussel: er zijn al een kleine vijfduizend mensen geïnteresseerd in het Facebookevent.

“De opgang van Trump naar het presidentschap is tekenend voor de hedendaagse opvattingen en een steeds meer misogyne en mensenrechten schendende wereld. Daar moeten we met een positieve reactie tegen ingaan”, zegt organisatrice Emma Woodford aan Belga.

Dat verdwijnt niet als je president wordt

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets staat achter de manifestatie. “Ik heb veel begrip voor de mensen die de straat willen opgaan. Trump heeft vrouwen uitgescholden, geïntimideerd en lastig gevallen. Dat verdwijnt niet zomaar wanneer je president wordt”, zegt ze.

“Het zou ook mooi zijn als hij zijn verkiezingsbelofte houdt en het plan van zijn dochter, Ivanka Trump, om zes weken ouderschapsverlof aan moeders te geven, uitvoert. De Verenigde Staten is een van de weinige landen die géén moederschapsverlof aanbieden.”

Brussel is niet de enige stad die solidair staat met de Amerikaanse vrouwen: ook Zürich, Londen en Sydney tekenen present.

Gesponsorde artikelen