Ook De Gucht krijgt riante afscheidsbonus van Europa

Niet alleen Herman Van Rompuy krijgt een mooie afscheidsbonus van Europa, ook Karel De Gucht, die vijf jaar lang Europees commissaris was, krijgt een “overgangsbonus” van minstens 300.000 euro. 

Het mandaat van De Gucht als Europees commissaris eindigde op 1 november. Een “gewone” eurocommissaris, zoals De Gucht, heeft een maandelijks brutoloon van 20.832 euro. Bij hun vertrek krijgen eurocommissarissen een afscheidspremie die gelijkstaat aan één maandloon, en worden ook reis- en verhuiskosten terugbetaald.

Daarbovenop komt een overgangsvergoeding. Drie jaar lang wordt hen een bedrag uitgekeerd dat tussen de 40 en de 65 procent van hun basissalaris bedraagt, afhankelijk van hun aantal dienstjaren. Gespreid over drie jaar zou dat voor De Gucht om een bedrag tussen de 299.988 en 487.481 euro gaan.

Van Rompuy

Begin deze week onthulde de Britse pers al dat Herman Van Rompuy, die maandag als Europees president de fakkel doorgaf aan zijn Poolse opvolger Donald Tusk,  de komende jaren in totaal recht op een afscheidspremie van meer dan 500.000 euro. 

De afscheidspremie van de 67-jarige Van Rompuy bestaat uit verschillende delen. Eerst en vooral heeft hij de komende drie jaar nog recht op 55 procent van zijn voormalige salaris, goed voor een bedrag van 169.300 euro. Daarnaast krijgt hij als gevolg van zijn vertrek ook een eenmalige uitkering, van 26.500 euro. En daarbovenop krijgt hij tot aan zijn dood ook jaarlijks een pensioenpremie, van 65.500 euro. Volgens The Independent krijgt Van Rompuy zijn pensioen pas na die eerste drie jaar. Die bedragen zijn nog onderhevig aan een belastingspercentage van 45 procent, zoals dat ook voor de hoogste lonen van EU-ambtenaren geldt. 

“Nuanceren”

Volgens de Europese Raad moeten we het allemaal maar nuanceren: “Het gaat om een overgangsregeling, zoals ook Belgische parlementsleden die krijgen.” En Van Rompuy kan de komende jaren niet kan werken “omdat hij de schijn van belangenvermenging moet vermijden”. 

Niet dat Van Rompuy dat echt van plan is. Hij wil naar eigen zeggen nu vooral tijd maken voor zijn familie, en zich toeleggen op zijn hobby’s, zoals het schrijven haiku’s. Hij zal enkel nog “wat lesgeven aan verschillende universiteiten”, en geeft “tot 20 december al minstens één spreekbeurt per dag”.

Meer
Lees meer...