Ook de kinderen hebben hun woord van het jaar gekozen: dit is de opvolger van OMG of Yolo

Morgen weten we wat het woord van het jaar 2016 is. Maar als opwarmer hebben ook kinderen hun zegje mogen doen. Ketnet maakte bekend dat ‘dab’ het kinderwoord van het jaar is. Dat is niet onbelangrijk, want deze woorden doen het vaak goed op het internet. Zo wonnen bekendere termen als ‘OMG’ en ‘yolo’ ooit dezelfde prijs.

Kort en Engelstalig, dat blijft ook dit jaar de norm om woord van het jaar te worden. Ketnetters konden in navolging van de verkiezing op de website van de Van Dale-woordenboeken zelf ook kiezen wat hun woord van 2016 was. Met 57 procent van de stemmen was de winnaar heel duidelijk: dab.

Maar wat betekent dat precies? Het is eigenlijk een dansmove uit de hiphop die door veel kinderen en volwassenen wordt gebruikt, vaak als een soort juichbeweging. De neus wordt naar de binnenkant van de gebogen arm gebracht, terwijl de andere arm zijdelings omhoog wordt gestrekt. Zoiets dus …

De andere genomineerden waren bestie (beste vriend/vriendin), bottleflip (een waterflesjes dat voor een derde gevuld via een salto toch rechtop laten neerkomen), nice (leuk) en prank (een grap). Dab is de opvolger van beire (cool). Eerder wonnen ook OMG (Oh My God), yolo (you only live once), kingsize (super) en boeieeeuhh (saai).

Morgen horen we welke term volwassenen tot het woord van het jaar hebben gekozen. Maar in afwachting oefenen we nog een beetje op onze ‘dab’…

Meer
Lees meer...