Ook de volgende minister in het rijtje weet niets: wie heeft nu die controversiële spionagesoftware besteld?

Federaal parlementslid Stefaan Van Hecke (Groen) probeert al maandenlang uit te zoeken welke overheidsdienst die dure licenties voor controversiële spionagesoftware heeft besteld, maar ook nu weer lijkt niemand van iets te weten. De Belgische overheid heeft voor een miljoen euro aan licenties bij FinFisher besteld, zoveel is geweten dankzij klokkenluiderwebsite Wikileaks. Maar welke overheidsdienst? Dat raadsel blijft onopgelost. 

Klokkenluiderwebsite Wikileaks maakte in september 2014 bekend dat de Belgische overheid voor ongeveer een miljoen euro aan licenties heeft aangekocht voor de Duitse spionagesoftware van FinFisher. Die software en diensten van FinFisher zijn echter heel controversieel, omdat die voor het eerst onder de aandacht kwamen toen bleek dat de veiligheidsdiensten van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak de software gebruikten om de leiders van het protest op te sporen.

Legitimiteit

Sindsdien werden de diensten gelinkt aan heel wat dubieuze en totalitaire regimes zoals Qatar en Pakistan. Zelf blijft Gamma, het moederbedrijf van FinFisher, volhouden dat alles legitiem verloopt, en de software enkel aan overheden wordt verkocht die er geen misbruik van zullen maken. Onderzoekers van de Universiteit van Toronto wisten echter al aan te tonen dat ook staten zoals Bahrein de tools gebruiken om bijvoorbeeld mensenrechtenactivisten te bespioneren.

Maar dus ook België heeft licenties. Alleen, welke overheidsdienst gebruikt die software nu eigenlijk? Stefaan Van Hecke (Groen) spant zich al maandenlang in om de origine van dat miljoen euro op te sporen, maar de sporen lopen steeds dood. Enkel minister van Justitie Koen Geens gaf toe voor 36.000 euro aan licenties te hebben aangekocht voor een softwarepakket dat enkel kan worden ingeschakeld na een rechterlijk bevel. Maar dan blijft er nog steeds ongeveer een miljoen euro spoorloos.

Minister van Begroting dan maar?

De ministers van Defensie (Steven Vandeput, N-VA) en Binnenlandse Zaken (Jan Jambon, N-VA) en premier Charlies Michel (MR) antwoordden al aan Van Hecke dat ze absoluut van niets weten. Dus probeerde het parlementslid het nog eens met een mondelinge vraag in de Commissie Financiën en Begroting bij minister van Begroting Hervé Jamar (MR). Maar helaas, het raadsel blijft onopgelost. “Op basis van de gegevens uit Fedcom (het federaal boekhoudprogramma) blijkt dat de FOD Justitie de enige federale overheidsdienst is die in de voorbije jaren aankopen gedaan heeft bij het bedrijf FinFisher.”

En zo blijft het voorlopig erg onduidelijk wie er binnen onze overheid nog gebruikgemaakt heeft van de spionagesoftware. “Waar zit dat miljoen aan uitgaven nu?”, vraagt Van Hecke zich af. Het lijkt alleszins om een grote gebruiker te gaan, aangezien het overgrote deel van het uitgelekte bedrag nog steeds niet aan een overheidsdienst gelinkt kon worden.