Ook dit was Tomorrowland! 15 ongelofelijke verschillen tussen de eerste edities en het megafestival van vandaag

Binnenkort is het weer zover: vier dagen lang verzamelen feestvierders van overal ter wereld in ons landje om er te genieten van beats, bombs and booze. Iedereen kijkt uit naar een schitterende tijd vol vriendschap en plezier. Al was het ooit wel iets anders… Tomorrowland begon in 2005 – logischerwijs – heel kleinschalig. Wij verzamelden hieronder de 15 meest ongelofelijke verschillen!

1. Het opvallendste verschil: de mainstage

Een bus op de mainstage… Vandaag zou het onvoorstelbaar zijn, maar in 2005 was het gewoon een feit. Amper enkele honderden toeschouwers op een veel minder indrukwekkend hoofdpodium. Maar eerlijk: die gezellige vallei sprak ook toen al tot de verbeelding.

2. En het aantal bezoekers, natuurlijk

In 2005 amper 9.000 bezoekers. In 2008: al meer dan 50.000. En in 2009 een verdubbeling met bijna 90.000 bezoekers. Maar…
… het absolute topjaar (met dubbel weekend) was 2014 met meer dan 400.000 (!) feestvierders.

3. Maar ook de dj’s

Tomorrowland
Kent u deze dj? Yves De Ruyter is één van de belangrijkste Belgische dj’s aller tijden. Maar blijft bij het grote publiek iets minder bekend. Hij was één van de headliners op de allereerste editie en draait ook dit jaar op het festival. De Antwerpse held heeft duidelijk de tijd doorstaan.
Tomorrowland

Maar wat een verschil met deze heren! Dimitri Vegas & Like Mike (Dimitri Thivaios en Michael Thivaios) staan vandaag op nummer 2 in de DJ Mag top 100. In 2010 stonden ze voor het eerst op Tomorrowland. Ze werkten samen met Dada Life en Tara McDonald mee aan het anthem voor dat jaar “Tomorrow (Give Into The Night)”. Hun grote doorbraak!

4. En de omgeving

De allereerste editie zag er vanuit de lucht iets minder spectaculair uit dan vandaag. Toch had TML toen ook al liefst 10 verschillende podia. Het festival richtte zich toen nog vooral op het genre ’trance”. Maar in de tent van discotheek Versuz draaide men toen ook al de beste ‘house’.
Tomorrowland
Vandaag is het festivalterrein van TML omgetoverd tot een heus sprookjesparadijs. Letterlijk en figuurlijk. Aan alle details wordt gedacht. Het plaatje klopt. En de organisatie doet er ieder jaar nog een schepje bovenop. De stages worden knapper, de drankjes nog verzorgder en zelfs de wc’s zijn prettig om te vertoeven. (Tenminste, als er verfrissende deo-meiden/jongens zijn).

5. Het logo

In de beginjaren werd er steevast gekozen voor de illustratieve T. Vandaag wordt die letter nog steeds gebruikt, maar niet meer als logo. Voor de kenners: het nieuwe TML-logo bestaat uit een oog, een vlinder en een kroon.

6. Zelfs de maand van het festival

In 2005 werd TML nog georganiseerd in augustus. Een jaar later opteerde de organisatie voor de maand juli. En dat loonde. Het bezoekersaantal werd bijna verdubbeld. Daarna werd steeds voor het laatste weekend van juli gekozen.

7. Of de tickets

Waar is de tijd? Een ticketje kopen voor TML: dat deed je gewoon in de Free Record Shop. In de wat? Jawel, in de aloude platenwinkel. Akkoord, tijden veranderen. Winkelketens gaan failliet. Maar eerlijk: dat was toch een pak makkelijker dan uren aanschuiven aan je pc. 🙂

8. En de technologie

De polsbandjes van Tomorrowland zijn dit jaar uitgerust met een chip. Gedaan met jetons of drankbonnetjes, want je zal alle betalingen op de festivalwei nu digitaal kunnen en moeten uitvoeren, met dank aan Hello bank! Van zodra je het bandje ontvangen hebt, zal je thuis al geld kunnen opladen. Achteraf nog ‘pearls’ over? Geen probleem. Alles wordt teruggestort. Knap!

9. Toch een serieuze verandering, tegenover…

Bij het binnenkomen nog even langs de security en hup… dat bandje rond de pols. Geen gepiep of gezever met kapotte chips. Lekker authentiek. Alleen de geur moest je er bij nemen 🙂

10. De allereerste ‘aftermovie’

Wat een verschil… En wat een kledingstijl 😀
Wat een immens verschil in kwaliteit met deze!

11. Of het eten

Tomorrowland
Geen doodgewone vettige hamburgers of frieten…
Tomorrowland
Maar sterrenchefs die je laten genieten van de meest gekke menu’s. (Al kost het wel een tikkeltje meer)

13. De manier waarop je naar het festival kan komen

Met de auto tot vlak voor de ingang rijden? Tot 2009 lukte dat perfect. Vandaag is dat enigszins anders. Iedereen wordt omgeleid naar grote parkings. De laatste jaren is het festival ook iets populairder in het buitenland, waardoor er al gauw eens een vliegtuig kan ingezet worden. Het kan verkeren… 😉

14. De camping

Dreamville bestond vroeger nog uit een paar tentjes…
Vandaag is Dreamville – het woord zegt het zelf- een serieuze wereldstad geworden. En dan zwijgen we nog van het immense campingfeestje. Volgens sommigen zelfs het beste feestje op heel TML.

15. En tot slot, de naam en faam

Tomorrowland is tijdens de jaarlijkse Miami Winter Music Conference voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot beste festival ter wereld. Sterdj’s Dimitri Vegas & Like Mike gingen naar huis met de award voor beste Europese dj.

MASSIVE RESPECT! See you in Boom, waar het ongetwijfeld ook dit jaar weer een feest wordt met je beste vrienden! Want het leven is zoveel plezanter met je vrienden. Voor elke vriend die met jou als sponsor Hello bank! member wordt, ontvang je €25. So nice!

Meer
Lees meer...